Rachelle Weiler
Rachelle Weiler Gezin 6 mrt 2020

Er bestaan 5 soorten oma’s: wat voor type oma is jouw moeder of schoonmoeder?

Iedereen die kinderen heeft, zal het belang van oma’s en opa’s onderstrepen. Het leven kan soms behoorlijk overweldigend zijn met kinderen, een drukke baan en het gezinsleven.

Gelukkig zijn grootouders vandaag de dag fitter en energieker dan ooit tevoren. Dat betekent dat ze waarschijnlijk heel graag een rol willen spelen in het leven van jouw kinderen! Iets waar jij als moeder ongetwijfeld heel erg blij mee bent.

Maar heb je je ooit afgevraagd wat voor type oma jouw moeder of schoonmoeder is? Wij zetten vijf klassieke soorten oma’s op een rijtje. Welke is het meest van toepassing op jouw moeder? Of is ze een combinatie van meerdere typen?

1. De oma-nooit-genoeg

Dit is waarschijnlijk de oma waar jij als dochter het meeste aan hebt. Deze oma zegt simpelweg nooit nee tegen het zien van haar kleinkinderen, en kan geen genoeg van ze krijgen. Je maakt deze oma niet blijer dan wanneer jij je kroost afzet voor een weekendje weg of voor een drukke werkdag.

Jouw kinderen komen nooit aandacht en liefde tekort van deze oma. Als de kinderen er zijn is ze alleen maar bezig met hen, en bedelft ze ze onder knuffels en onverdeelde aandacht.

Het lastige aan dit type oma? Je kinderen weer mee naar huis krijgen!

2. De ‘ik heb mijn eigen leven’ oma

Deze oma heeft haar eigen kinderen in haar eigen tijd grootgebracht, en geniet van haar nieuw verworven vrijheid. En gelijk heeft ze! Dit type oma heeft zonder kleinkinderen al een volle agenda en ziet vrienden en familie regelmatig. Grote kans dat ze daarnaast ook nog fanatiek sport en meerdere hobby’s heeft.

Ze is dol op haar kleinkinderen, en geniet er enorm van als ze ze ziet. Maar een vaste oppasdag of een vast weekend is niets voor deze kwieke tante!
Voordeel: zo blijft elk moment tussen oma en kleinkinderen als ze elkaar zien super speciaal!

3. De oma zonder regels

Als je naar je moeder of schoonmoeder kijkt, kan je je soms maar moeilijk voorstellen dat er vroeger behoorlijke strikte regels waren toen jij klein was. Dit type oma verwent haar kleinkinderen op de meest mogelijke manieren, 24 uur per dag. Extra koekjes of snoep? Geen probleem, ondanks dat jij dat vroeger als kind nooit mocht. Extra laat opblijven? Hartstikke leuk!

Dit kan soms voor wrijving zorgen tussen ouders en oma, maar je kinderen kunnen waarschijnlijk geen genoeg krijgen van deze oma. Met haar is het immers altijd feest!

4. De old-fashioned oma

Als je denkt aan een klassieke oma uit de sprookjesboeken die je vroeger las, zie je je eigen moeder of schoonmoeder. Deze oma is dol op haar kleinkinderen, en doet alles voor ze. Ze bakt het allerliefst appeltaart, muffins of scones met de kids, leest ze het allerliefst de hele avond voor en heeft ze constant op schoot. Gaten in kleding worden á la minute genaaid en de kans is groot dat als je kinderen bij haar thuis zijn, de TV de hele dag uit blijft. Ook zal ze een zeer betrouwbare vraagbaak worden voor je kinderen zodra deze wat ouder zijn.

5. De moeder-oma

Dit type oma kan een beetje een control-freak zijn. Ze is ontzettend gek op haar kleinkinderen, en houdt van ze alsof het haar eigen zijn. Dat kan echter ook een schaduwkant hebben, want deze oma weet precies wat goed is voor haar kleinkinderen, en twijfelt niet om je dit te laten weten! Hou in het achterhoofd dat al haar adviezen goed bedoeld zijn en uit haar hart komen, maar als ouder kan dit soms storend zijn.

Irritaties kunnen ook voortkomen uit het feit dat dit type oma nou eenmaal toch vaak gelijk heeft. Ze pakt alle problemen die haar kleinkinderen hebben direct op, en zal waarschijnlijk ook het snelst dingen in huis aanpakken. Denk aan het herindelen van de kledingkast, het strijken van kleren, en het opbergen van de winterjassen. Als je het tikkeltje bemoeizucht van dit type oma goed kan relativeren, heb je een echte kei aan deze oma. Iemand waar je altijd op kan bouwen!

Welk type oma is jouw moeder of schoonmoeder? Of valt jouw moeder in een categorie die hier nog niet tussen staat? We zijn benieuwd!

Lees ook:

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Er bestaan 5 soorten oma’s: wat voor type oma is jouw moeder of schoonmoeder?
Sluiten