Redactie
Redactie Baby 6 jun 2018

5 voordelen van huid-op-huid-contact met je baby

Huid-op-huidcontact met je pasgeboren baby wil je van nature vast al 24/7. Maar naast fijn is het ook supergoed voor zowel ouder als kind, bewijst de wetenschap.

Waarom die kangoeroemethode dan zo goed is?

1. Mama wordt er rustig van

De bevalling, gebroken nachten, intense huilbuien (vooral van de baby): als nieuwbakken moeder kun je nogal wat stress ervaren. En van stress wordt niemand beter – ook de baby niet. Amerikaans onderzoek wijst uit dat mama's er baat bij hebben als ze snel en veel huidcontact hebben met hun welp. Ze onderzochten het stresslevel van moeders voor en nadat ze een uur met hun baby's in hun shirt tegen zich aan hadden gezeten. Wat bleek: hun stresslevel was na de knuffelsessie flink gedaald. 

2. Papa en baby smeden een hechte band

De kersverse vader kan natuurlijk ook het eerste huid-op-huidcontact met de baby doen. Uit Zweeds onderzoek blijkt dat baby's die na hun geboorte direct tegen hun papa's lichaam gehouden werden, minder huilden, sneller rustig werden en vervolgens compleet zen hun draai vonden op deze aardbol – anders dan wanneer de baby naast zijn vader in een bedje wordt geplaatst. Daarbij smeedt de vader zo al een hechte band met z'n kleine. Alleen al het huidcontact zorgt daarvoor.

3. De borst van mama en papa zorgt voor goede temperatuur

Als je baby te vroeg is geboren of er andere complicaties bij de geboorte optreden waardoor 'ie in een couveuse moet liggen, heb je dat directe huid-op-huidcontact niet. Maar zeker bij een vroeggeboorte, kan het volgens medici júíst goed zijn om je kleintje tegen je blote borst aan te houden. Zo zou de borst van mama of papa de temperatuur beter reguleren dan de couveuse, slaapt de baby vervolgens beter, leert 'ie beter te ademen en klopt het hartje regelmatiger.

4. Huid-op-huidcontact brengt borstvoeding op gang

Baby's die direct na de geboorte op mama's borst liggen, zullen sneller op zoek gaan naar de borst voor melk. Het lichamelijke contact zorgt ervoor dat baby's snel kunnen relaxen en daardoor sneller om voeding zullen 'vragen'. Zelfs vrouwen die te vroeg bevallen zijn, zouden door huid-op-huidcontact alsnog goed borstvoeding kunnen geven. Die link tussen knuffelen en borstvoeding geven, is een van de redenen waarom de Wereldgezondheidsorganisatie adviseert om pasgeboren baby's tenminste een uur na de geboorte huid-op-huidcontact te geven.

5. Baby ervaart minder pijn tijdens huid-op-huidcontact

Onderzochte Amerikaanse baby's die tijdens de hielprik of een andere kleine ingreep vastgehouden werden door hun moeder, huilden of kreunden minder dan baby's die in een bedje lagen terwijl het gebeurde. Ook was hun hartslag een stuk rustiger. Of het nu komt omdat mama de baby afleidt of het voelen van een warm lichaam tijdens zo'n naar ingreepje zo fijn is: knuffels en liefde blijken een soort pijnstiller te zijn!

Bron: Huffington Post

Reageer op artikel:
5 voordelen van huid-op-huid-contact met je baby
Sluiten