Redactie
Redactie De bevalling 6 jun 2018

5 vooroordelen over de keizersnede

Een keizersnede is tegenwoordig een stuk normaler dan vroeger, maar er zijn toch nog aardig wat vooroordelen of ongegronde meningen over vrouwen die een keizersnede gehad hebben. Deze vijf punten zouden mama‘s die zelf een keizersnede hebben gehad, graag tegen anderen willen zeggen. Want ook een keizersnede is gewoon een bevalling.

1. Geen oordeel

Te vaak krijgen mama’s nog te horen “Was die keizersnede nou echt nodig, kon het niet op de natuurlijke manier?”. Als het goed is, krijg je om de juiste redenen een keizersnede. Speculaties over of een keizersnede nu wel of niet nodig was, zijn totaal niet leuk om te horen en onnodig. Daarnaast hebben deze mama‘s vaak al een hele bevalling achter de rug voordat er voor een keizersnede gekozen wordt. Dus ook vrij van bevallingspijn zijn ze niet. Vaak hebben ze net zo’n pijnlijke, lastige en lange bevalling achter de rug als bij een natuurlijke bevalling.

2. Teleurstelling

Er zijn vrouwen die tijdens hun zwangerschap dromen van een keizersnede, maar de meesten zijn vaak teleurgesteld als ze er echt eentje moeten ondergaan. Vooral als de ervaring traumatiserend was voor ze. Er is vaak het gevoel dat ze zelf geen zeggenschap hebben gehad in de manier waarop ze gingen bevallen. Aan de ene kant zijn ze boos, maar aan de andere kant blij, want hun kindje is gezond ter wereld gekomen. De sleutel: alle emoties de ruimte geven.

3. Grote operatie

Juist vrouwen die een keizersnede gehad hebben, hebben tijd nodig om te herstellen. Bij een keizersnede neemt dat namelijk zo’n zes weken in beslag. Vrouwen met een keizersnede mogen bijvoorbeeld zes weken lang niets zwaars tillen (dus ook een eventuele peuter niet), en zo min mogelijk trappen lopen.

4. Keizersneden zijn verbeterd én veranderd

De operatie van een keizersnede is kleiner geworden. Zo staan veel dokters huid-op-huidcontact toe om binding en borstvoeding te stimuleren. Wat ook erg fijn is voor de mama’s is dat ze zelf iets mee mogen nemen naar de operatiekamer zoals een dekentje en er mogen eventueel meer mensen mee naar de operatiekamer. Kortom er wordt van alles aangedaan om de keizersnede een stuk minder klinisch aan te laten voelen. Daarnaast was het vroeger: “eens een keizersnede, altijd een keizersnede”. Tegenwoordig ligt dat anders. Zelfs als een vrouw al meerdere keizersneden ondergaan heeft, zou een natuurlijke bevalling nog steeds mogelijk zijn.

5. Een keizersnede is ook een bevalling

Hoewel een chirurg de baby eruit haalt, de moeder doet al het werk. Hun lichaam groeit en voedt de baby. Ze blijven sterk en kalm tijdens de hele operatie en herstellen hiervan. En met een klein beetje hulp van de dokters, brengen ze de baby veilig ter wereld.

Bron: Huffington Post

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
5 vooroordelen over de keizersnede
Sluiten