Sherita Jager
Sherita Jager | LinkedIn Algemeen 19 november 2018

5 Belangrijke vragen die je elkaar moet stellen voor de baby komt

Je kunt je natuurlijk nooit helemaal voorbereiden op de komst van een baby. Maar er zijn wel dingen die je vooraf kunt bespreken met je partner, om de overgang van stel naar gezin zo soepel mogelijk te laten verlopen. Ga samen om tafel zitten en praat vanavond nog over de komende veranderingen. Wat verwacht je van je partner en wat verwacht jouw partner van jou in deze nieuwe rol?

Zitten we op één lijn als het over opvoeden gaat?

Hoe belangrijk vinden wij borstvoeding? Laten we de baby huilen? Wat vind je van co-sleeping? Kopen we biologische of wasbare luiers, of gaan we voor reguliere luiers? Welk eten gaan we aanbieden? En welke waarden willen we ons kind meegeven? Kijk ook goed naar hoe jullie zelf zijn opgegroeid. Wat voor jou vanzelfsprekend lijkt, is iets dat misschien niet zo vanzelfsprekend is voor je partner.

Hoeveel me-time heb je nodig?

Het lijkt misschien een gekke vraag, maar er is een grote kans dat jullie beide heel andere ideeën hebben over hoeveel tijd je nodig hebt voor jezelf. Sommige ouders zien het gezin als een geoliede machine, een mechanisme dat dag en nacht samenwerkt. Andere stellen willen juist graag zichzelf als individu bewaken en kunnen zich dan ook geen maand voorstellen zonder een avondje vrij. Weer anderen willen zich júíst ontplooien na de geboorte van het kind, zodat kindlief trots kan zijn op papa of mama.

Hoe verdeel je de zorg?

De traditionele rolverdeling is vandaag de dag niet meer zo vanzelfsprekend. Toch is de generatie van nu vaak wél met deze traditionele rolverdeling opgegroeid. Willen jullie het anders doen als jullie ouders, en zo ja, waarom? En hoeveel willen jullie opgeven of geven om dit te kunnen bereiken? Als je het anders wilt, is dat soms best lastig. Want we hebben eigenlijk geen voorbeeld van hoe dat in de praktijk gaat. Het is moeilijk om te visualiseren hoe je iets wilt doen als je het zelf nog nooit hebt gezien. Bespreek met elkaar hoe je de rol als vader en moeder ziet. Is de moeder de primaire verzorger? En de vader de kostwinner? Hoe belangrijk of onbelangrijk is dit voor jullie?

Hoe zijn de huishoudelijke taken thuis verdeeld en ben je daar allebei tevreden mee?

De meeste koppels hebben de taakverdeling vaak al goed verdeeld voordat er kinderen komen. Als dit niet zo is, wordt het omgooien van de huishoudelijke taken iets lastiger, want met een kind heb je het al druk, om je ‘ook nog eens’ zorgen te maken over het huishouden. Toch is het wel belangrijk om te doen. Een gemiddeld gezin besteedt ruim drie uur per dag aan het huishouden. Tijd die je misschien wel beter kunt gebruiken! Hoe zien jullie de taakverdeling voor je, en waarom? De taakverdeling hangt ook nauw samen met de zorg voor het kind. Als vader bijvoorbeeld verantwoordelijk is voor het badderen, is het redelijk vanzelfsprekend dat moeder ondertussen de tafel afruimt en afwast. Of als de moeder de borst geeft en de baby naar bed brengt, is het wel zo handig als vader ondertussen de keuken op orde maakt.

Hoe zorgen we ervoor dat we als stel en als persoon ook nog tijd en ruimte houden?

De meeste stellen zijn zó blij met de komst van hun kind, dat ze zich niet kunnen voorstellen om activiteiten te ondernemen zonder hun kind. De baby gaat gewoon gezellig mee, toch? Maar na een paar dagen, weken of maanden is er een grote kans dat je graag weer even wat privétijd met je partner hebt. Samen lachen, ongehinderd een film kijken, of gewoon even samen normaal eten, zijn kleine dingen waar je dan ineens veel waarde aan hecht. Dingen die altijd zo vanzelfsprekend leken! Spreek af of er behoefte is aan een vaste datenight, of dat jullie naar elkaar uitspreken als jullie elkaar missen, en dan iets gaan ondernemen.

Kom je er echt niet uit? Dan is een sessie bij een relatietherapeut misschien een goed idee. De eerste weken met een kind zijn al stressvol genoeg. Het is dan ook zonde om deze weken je ook nog eens druk te moeten maken over je relatie!

Door: Sherita Jager

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum
Reageer op artikel:
5 Belangrijke vragen die je elkaar moet stellen voor de baby komt
Sluiten