Redactie
Redactie De bevalling 12 jul 2018

Eerste keer bevallen – bevalling

Of je het nou één, twee, drie keer of nog veel vaker doet, een bevalling blijft spannend. Maar als je nou voor de allereerste keer gaat bevallen, wat kun je dan verwachten? Deze vijf weetjes wist je misschien nog niet.

1. Twee keer baren

Je hebt een kind gebaard en dus zit de klus er eindelijk op. Niets is minder waar. Ongeveer 15 tot 30 minuten nadat je kind is geboren, mag je nog een keer aan de slag. Dit maal voor de placenta. Ook deze moet “geboren’ worden. Gelukkig gaat dit bij de meeste vrouwen vrij makkelijk en is dit niet heel pijnlijk.

2. Naar huis in een luier

Niet alleen je baby, maar ook jij krijgt een klein luiertje om. Je kunt je misschien wel voorstellen dat je na je bevalling nog wat kan nabloeden. Een “gewoon” maandverband zal zeker de eerste periode niet voldoen. Daarom vind je in je kraampakkeet een flink aantal kraamverbanden die je de eerste dagen kunt gebruiken.

3. Plas en poep

Om na de bevalling weer voor een eerste keer gebruik te maken van de wc is best spannend. Je bent waarschijnlijk bang voor de pijn. Zeker als je bijvoorbeeld hechtingen hebt zul je wat krampachtig op de wc-pot zitten. Ook een grote boodschap is vaak spannend. Het kan na een bevalling even duren voordat alles weer op gang komt. En als je dan eindelijk moet, dan durf je vaak helemaal niet. Vaak valt het gelukkig erg mee met de pijn en gaat een tweede keer al veel makkelijker.

4. Menstruatie

Na negen maanden zonder menstruatie is het na je bevalling dubbele pret. Na de bevalling verlies je flink wat bloed. Op de plek waar namelijk de placenta zat is een wond ontstaan en die moet genezen. De hoeveelheid en de duur van het bloedverlies is bij iedereen anders. Bij de meeste vrouwen is het bloeden na zes weken wel gestopt.

5. Dag babybuik

Je zou denken baby eruit, zwangerschapsbuikje weg. Helaas, natuurlijk is je buik een stukje platter en natuurlijk zijn er vrouwen bij wie de zwangerschapsbuik in no-time weer is verdwenen. Maar over het algemeen blijft dat babybuikje nog wel even zitten. Die skinny jeans van voor de bevalling moet toch echt nog even een paar maandjes in de kast blijven hangen…

Bron: pregnancy magazine.com

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Eerste keer bevallen – bevalling
Sluiten