Sherita Jager
Sherita Jager Gezin 19 nov 2018

Ruim 50 procent van de jonge ouders in crisis na geboorte eerste kind

Meer dan de helft van de relaties komt na de geboorte van een kind in een crisis terecht. Dat is niet zo gek, want een kind is een grote verandering in je leven. Je optimaal voorbereiden, via een cursus bijvoorbeeld, is dan ook geen gek idee. En dan hebben we het niet over een cursus ‘hoe verschoon ik een luier’ maar een cursus ‘hoe vechten mijn partner en ik elkaar niet de tent uit.’

Je goed voorbereiden op het ouderschap

We daten er op los voordat we een relatie officieel maken, nemen tientallen rijlessen voordat we ons alleen op de weg begeven en brengen onze nieuwe pup naar hondentraining. Maar een kind krijgen is iets wat we doen zonder al te veel voorbereidingen. Voor de vorm volgen we een bevallingscursus, maar we vergeten vaak een groot aspect van vader en moeder worden: de relatie tussen jou en je partner verandert compleet. En dat de komst van een kind een grote invloed heeft, is terug te zien in cijfers. Meer dan vijftig procent van de jonge ouders komt in een crisis na de geboorte van het eerste kind.

Veel scheidingen

Dat deze crisis soms onoverkomelijk is, zien we ook terug in de cijfers. Één op de drie relaties met kinderen eindigt binnen vier jaar in een scheiding. En hoewel iedereen er wel weer bovenop komt, moeten we het toch niet romantiseren. Want ook zestig procent van de stiefgezinnen redt het weer niet, en alle kinderen zien het liefst dat hun ouders bij elkaar blijven.

Van kleine ruzies tot echte problemen

Ruzies over sokken, het afval of een tekort aan aandacht vallen in het niets bij de ruzies die je krijgt als het over de opvoeding gaat. Het is een onderwerp dat zó gevoelig is en zó dicht bij het hart ligt, dat kun je je vooraf niet voorstellen. Alles wat zo je ooit zo leuk aan elkaar vond, zie je ineens niet meer. Dat hij zo lekker kon spelen met zijn neefjes en nichtjes maakt hem nog geen goede vader. Dat jij je niet meer verzorgt en continue chaggie bent, maakt jou geen leuke partner. En inlevingsvermogen en wederzijds begrip zijn mooie termen, maar blijken ook maar loze woorden als je oververmoeid en onder het spuug je baby wéér in slaap moet wiegen. Slaaptekort, identiteitscrises, weinig tijd voor elkaar en postnatale depressies daarbij opgeteld, maakt het dat het echt niet gek is dat stelletjes het besluiten alleen te doen.

Een cursus of verkapte relatietherapie

In veel landen bestaan er al ouderschapscursussen. In Zweden en Finland worden er bijvoorbeeld voor en na de geboorte cursussen aangeboden. Amerikaans onderzoek laat zien dat voorlichting en cursussen werken. Het klinkt interessant, maar zodra de cursus wordt gepresenteerd als relatietherapie is het toch best eng. Want relatieproblemen? Die los je zelf wel op, toch? Toch is het echt geen gek idee om er preventief mee bezig te zijn. De impact van een baby op jezelf én je relatie mag echt niet onderschat worden.

Praten in plaats van bezig zijn met de uitzet

Leuke kleertjes kopen, de kamer mooi inrichten, en samen een buggy of draagzak uitzoeken, heerlijk! Wij vinden ook dat de uitzet kopen één van de leukste dingen van de voorbereiding op je nieuwe leven. Maar er zijn maar weinig toekomstige ouders die ook de broodnodige tijd besteden aan de emotionele voorbereidingen. Hoe denk je dat ons kind onze relatie zal veranderen? Hoe verdelen we de taken? Hoe zorgen we voor quality time? Heb jij behoefte aan avonden voor jezelf? Ga praten in plaats van shoppen en wellicht ben je beter voorbereid! In dit artikel lees je meer over vragen die je elkaar moet stellen voordat je jullie kind wordt geboren. Goede voorbereiding is het halve werk, toch?

Door: Sherita Jager

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Ruim 50 procent van de jonge ouders in crisis na geboorte eerste kind
Sluiten