Redactie
Redactie Gezin 7 jun 2018

5x niet doen als je kinderen hebt

Negen jaar geleden werd ik moeder. Net als de meeste moeders in spe had ik geen idee hoe het zou zijn om echt moeder te zijn en vooral hoe het zou zijn om op te voeden. En terwijl ik van tevoren dacht: dat klusje klaar ik wel even, viel de realiteit mij toch flink tegen.

Zelfs als moeder groei ik nog steeds elke dag een beetje meer in mijn rol en leer ik altijd weer wat nieuws. De afgelopen negen jaar heb ik geleerd om deze vijf dingen in ieder geval níét te doen:

1. Je kind straffen in het bijzijn van anderen

Als ouders stellen we ons soms hard op naar onze kinderen. Als we hen straffen voor iets wat ze fout hebben gedaan, vergeet je soms dat er ook nog anderen bij zijn. Je wilt dat je kind weet wat hij verkeerd heeft gedaan, maar door ze in het bijzijn van anderen te straffen bereik je eigenlijk alleen maar dat je kind zich verdrietig voelt.

2. Negatief praten over je kind tegen andere ouders, waar 'ie zelf bij is

Op het schoolplein of de crèche maak je een gezellig praatje met een andere moeder en terwijl jullie lekker aan het kletsen zijn, spuw je ook meteen je gal. Iets  in de trant van: “Hij of zij doet zo dwars” en “ik kan er niet meer tegen”. Herkenbaar? Fijn dat jij even je hart hebt gelucht, maar wat als je kind jouw beklag heeft opgevangen? Het is logischerwijs niet iets wat je kinderen meer zelfvertrouwen geeft, en misschien worden ze er op den duur zelfs meer gesloten of minder sociaalvaardig van.

3. Je kind straffen en naar z'n kamer sturen

“Houd je mond en ga naar je kamer”, oh wat heb ik dat vaak gezegd, zonder uitleg te geven. Hierdoor kan een kind zich niet gehoord voelen en krijgt 'ie ook de mogelijkheid niet om zich te uiten.

4. Niet naar je kind luisteren

Vraag jij een kind even te wachten als 'ie iets wilt zeggen, maar je met volwassenen in gesprek bent? Hiermee gaan we eraan voorbij dat kinderen juist op dát moment iets willen zeggen of vragen. We zijn dan zo met onszelf bezig, dat we het vaak niet door kunnen hebben dat een kind om aandacht vraagt.

5. Je telefoon te pas en te onpas aan je kind geven

Je kind op je telefoon laten spelen als 'ie jengelig is of jij even gestresst bent en geen tijd voor 'm hebt. Guilty? Hoewel we dat eigenlijk afkeuren, want we weten dondersgoed dan in gesprek gaan 'beter' is. De telefoon erbij pakken, wordt wel heel makkelijk zo voor ouders en kind. Want het kind weet ook dat als hij zich op die manier gedraagt, hij zijn zin krijgt. Om vervolgens steeds te krijgen wat hij wil, door maar weer te gaan jengelen.

Toegewijde ouders

Geloof me, ik ben geen supermoeder en ook ik neem regelmatig verkeerde besluiten. Maar de afgelopen negen jaar heb ik wel geleerd om altijd met mijn kind te praten en uit te leggen waarom ik iets doe. Als ik boos ben, dan wacht ik, neem ik zelf even een time-out, en zeg pas daarna iets. Als mijn kind vervelend is, dan geef ik hem eerst ruimte om te kalmeren. Pas daarna gaan we praten. Als je er meteen bovenop zit en direct reageert, dan bereik je niets en blijven er twee verliezers over. Na een meningsverschil maken we het altijd weer goed en blijven we niet langer boos.

Ik probeer me in mijn kind te verplaatsen. Het zijn kinderen en we horen hen niet als volwassenen te behandelen. Ik vind dat kinderen iets kostbaars zijn en het verdienen om zich gelukkig te voelen. Om ervoor te zorgen dat kinderen gelukkig zijn, moeten we toegewijde ouders zijn en in contact staan met de kinderen. Nu, morgen en gisteren. 

Kun jij je vinden in de don'ts van Monica?

Reageer op artikel:
5x niet doen als je kinderen hebt
Sluiten