Redactie
Redactie Mama 7 jun 2018

5x sekstips voor jonge ouders

Ken je het woord Samsonseks? Samsonseks is hét Belgische woord van het jaar 2016. Samsonseks is de seks die je hebt met je partner, als je de kinderen voor de tv hebt gezet (in dit geval het programma Samson & Gert maar dat kan natuurlijk ieder willekeurig kindertelevisieprogramma zijn). Aangezien er een woord voor bedacht is, geeft wel aan dat het leeft.

Want tja, hoe hebben we als jonge ouders nog leuke seks als we er ook dag en nacht voor onze kinderen willen zijn? Het ligt enorm op de loer dat je als stel toegeeft aan vermoeidheid, de kinderen die vroeg op zijn, iets kunnen horen of zelfs zien. Resultaat: de intimiteit is steeds verder te zoeken en dit komt niet ten goede aan je relatie. Tijd voor wat creativiteit (tussen de lakens)!

Dopamine

Als je seks hebt met je partner borrelt dat liefdesgevoel vaak weer naar boven. Tijdens de seks komt dopamine vrij, het stofje dat een geluksgevoel veroorzaakt. Seks is iets heel intiems, waarbij je jezelf écht blootgeeft maar wat ook verbindt én wat een beetje druk van de ketel haalt. Uiteindelijk zorgt meer seks er dus voor dat koppels hun relatie zien verbeteren.

Verplicht nummertje

Oké, meer seks dus. Maar wat nu als die vrijpartij een verplicht nummertje wordt? Je hoeft je dan heus niet meteen zorgen te maken over je relatie, sommige mensen ervaren dit ook gewoon als prima. Maar vaak ontstaat dat verplichte nummertje doordat de seks tussen jou en je partner als het ware routine is geworden. Immers, jullie weten wel dat het fijn is samen en wat de ander lekker vindt. Ook werk, stress en het hebben van kinderen spelen een rol. Hierdoor kun je je hoofd er niet helemaal bij hebben. Wees hiervan bewust en probeer soms eens wat variatie aan te brengen.

5x sekstips voor jonge ouders

 1. Geen verplichting
  Denk eens na over wat je nodig hebt om (weer) zin te kunnen maken/krijgen, zodat seks niet meer als iets verplichts voelt. Neem bijvoorbeeld eens écht de aandacht voor elkaar en verleng het voorspel zodat de seks een ‘evenementje’ wordt. Ook kunnen jullie kijken of er andere dingen zijn die jullie leuk vinden en deze nieuwe dingen uitproberen. Zolang jullie er maar open met elkaar over praten, kunnen jullie samen kijken hoe jullie het elkaar beter naar de zin kunnen maken.
 2. Maak zin!
  Zin in seks kan natuurlijk spontaan ontstaan, denk maar eens terug aan de begindagen van jullie relatie, maar over het algemeen zal je in je relatie zin moeten maken. Als de één seks wil en de ander niet, is mijn advies om er toch op in te gaan. Natuurlijk is het niet verplicht, maar als je het probeert zul je zien dat het vaak toch wel erg fijn is.
 3. Agendaseks
  Kijk of het voor jullie werkt om seks in te plannen of niet. Vaak vinden mensen dit niet prettig en willen het spontaan houden. Soms is het echter noodzakelijk, bijvoorbeeld als je jonge kinderen hebt. Je kan ook ‘gelegenheid’ creëren. Plan bijvoorbeeld eens vaker avondjes uit. Zet de televisie en jullie telefoons uit en maak, als de kinderen op bed liggen, het knus in huis. Kortom doe dingen die uiteindelijk in seks zouden kunnen uitmonden.
 4. Wensen en verwachtingen
  Wees helder naar elkaar wat je wensen of verwachtingen zijn. Op deze manier kunnen een hoop leuke en nieuwe dingen ontstaan.
 5. Just do it!
  En op zondagochtend: zet de kids voor de tv, trek een sprintje naar boven en genieten maar. Samsonseks it is.

Veel plezier!

Lees meer over Eveline en haar parktijk ESSH .

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
5x sekstips voor jonge ouders
Sluiten