Redactie
Redactie Gezin 7 jun 2018

6 andere opties voor een time-out

Je kind wil totáál niet luisteren, ligt dwars en wat je ook zegt, het blijft een drama. Tijd voor de bekende time-out, zul je denken. Maar, is die time-out wel zo geschikt én effectief voor jouw kind en jezelf? Deze alternatieven voor een time-out werken misschien wel véél beter!

1. Time-out, time-in of take-in

Een time-in of take-in is heel simpel gezegd: even samen met je kind een pauze nemen. Een time-in kan effectief zijn als je kind hulp nodig heeft bij het kalmeren, het oplossen van een probleem of bij het omgaan met moeilijk gedrag. Als je kind zich bijvoorbeeld in de winkel of op een verjaardagsfeestje vervelend gedraagt, kan je je kind een paar minuten apart nemen en samen hierover even praten. Een take-in is positief voor jullie ouder-kind relatie: het geeft namelijk het gevoel dat jullie een team zijn, in plaats van vijanden. Het hoeft ook niet zozeer om een lange pauze te gaan, slechts vijf minuten kan soms al genoeg zijn. Na deze take-in kun je het samen opnieuw proberen.

2. Creëer een troostplek

Natuurlijk heb je – helaas – niet altijd tijd voor een time-in. Je zou dan kunnen kiezen voor een troostplek waar je kind zelf even kan kalmeren. Deze ruimte hoeft niet groot te zijn. Het is wel belangrijk dat er troostende en veilige items in deze omgeving zijn, zoals zachte kussens, boeken of bijvoorbeeld rustig speelgoed. Het doel van een troostplek is dat je kind even tot zichzelf kan komen, zonder het gevoel geïsoleerd of afgewezen te worden.

3. Benader je kind postitief

Als je kind iets doet wat niet mag, wil je hem daar direct en vaak streng op wijzen. Stel je eens voor dat je kind druk aan het springen is op jouw mooie bank, wat je ábsoluut niet wilt. Probeer dan geen scène te maken en hem met een time-out te straffen. Gebruik juist nu een positief alternatief. Zeg bijvoorbeeld: “Jij zal waarschijnlijk een ontzettend goede springer zijn! Maar volgens mij weet jij stiekem maar al te goed dat je niet op de bank mag springen, dus waarom ga je niet op de vloer verder met springen?”

4. Geef je kind keuzes

Laat je kind eens zélf de keuze maken tussen twee of drie acceptabele alternatieven om de situatie aan te pakken. Op die manier help je je kind verantwoordelijkheid te nemen voor de situatie. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van het opruimen van de rotzooi, het verontschuldigen voor zijn daden of het vervullen van de taak die jij gegeven hebt. Zorg er in ieder geval voor dat je oké bent met iedere keuze die hij maakt.

5. Verbied privileges tijdelijk

Als je kind bijvoorbeeld iets niet heeft gedaan wat jij hem vroeg, kun je tijdelijk iets ‘wegnemen’ of verbieden. Dit kan gaan om tv kijken of een spelletje doen op de tablet. Zorg er wel voor dat je de privileges niet té lang wegneemt. Kinderen leren snel van hun fouten.

6. Leren van gemaakte fouten

Het kan ontzettend leerzaam zijn voor je kind om ongewenst gedrag ‘opnieuw’ te doen. Zat je kind met z’n handen in zijn bord het avondeten op te eten? Vraag hem dan om het opnieuw te doen én nu wel met bestek. Maar ook als hij bazig, ongeduldig, veeleisend of hyperactief is kan ‘het opnieuw doen’ hem helpen bij het oefenen van zelfdiscipline.

Bron: Verywell.com

Reageer op artikel:
6 andere opties voor een time-out
Sluiten