Redactie
Redactie Peuter 6 jun 2018

6 Basisregels: hygiëne voor peuters

Je kind ontdekt de wereld graag, maar dat betekent ook veel contact met viezigheid en bacteriën. Aan jou de taak om hem gezond en schoon te houden. Daarom hebben wij de zes hygiëne basisregels voor je en vertellen we hoe je ze toepast.

1) Handen wassen

Regelmatig handen wassen is belangrijk bij kinderen. Op deze manier houd je ziektes zo goed mogelijk uit de buurt. Zet een opstapje bij de wasbak neer, zorg voor een zeeppompje en doe de handeling voor. Laat het hem daarna zelf proberen. Het duurt twintig seconden om tijdens het schrobben alle bacteriën te doden. De meeste peuters wassen hun handen zo’n negen keer per dag.

Tip!Wil jij een beschaafde peuter? Bekijk hier dan 5 manieren die je kind moet leren.

2) Nagels knippen

Stil zitten terwijl je knipt; laat dat nu net iets zijn waar je kind niet heel goed in is. Sommige kinderen vinden het ook eng dat er iets van hun lichaam wordt afgeknipt. Toch is het belangrijk om de nagels kort te houden, zodat er zo min mogelijk bacteriën onder komen. Gebruik een schaartje met ronde punten of een klein nagelknippertje en maak er een spelletje van. Het helpt ook om eerst je eigen nagels te knippen waar je kind bij zit, zo ziet hij dat het niet eng is.

3) Haren wassen

De meeste peuters zijn niet gek op haren wassen. Probeer het daarom alleen te doen als het echt nodig is. Als zijn haren niet vet of vies zijn, is één keer per week voldoende. Kies voor een shampoo die de ogen niet irriteert en bedek zijn ogen tijdens het wassen.

4) Ogen schoonmaken

Afscheiding in de ogen komt vaak voor bij kinderen. Je kunt het schoonmaken met koud gekookt water, zodat alle bacteriën in het water dood zijn. Gebruik geen watje, want hier kunnen plukjes van achterblijven. Een punt van een hydrofiele luier of keukenpapier is beter.

5) Tandenpoetsen

Laat je kind nu al zijn eigen tanden poetsen. Hij doet het natuurlijk nog niet grondig genoeg, daarom kun jij daarna nog een extra poetsrondje doen. Zorg dat je speciale peutertandpasta en een peuterborstel hebt. In die tandpasta zit namelijk minder fluoride. Meer tips en trucs? Bekijk onze tandenpoetstips!»

6) Oren schoonmaken

Oorsmeer beschermt het oor op een natuurlijke manier en hoef je dus niet weg te halen. Als je je toch stoort aan overmatig oorsmeer kun je dit schoonmaken met een wattenstaafje. Drenk het staafje in gekookt water en ga ermee langs de buiten- en binnenkant van de oorschelp. Je hoeft niet met je wattenstaafje in zijn oor, want dan druk je oorsmeer naar binnen en vergroot je de kans op een oorontsteking.

Reageer op artikel:
6 Basisregels: hygiëne voor peuters
Sluiten