Redactie
Redactie Gezin 7 jun 2018

6 herkenbare kinderruzies & oplossingen

Het ene moment wordt er gezellig naast elkaar gespeeld, het volgende moment zitten ze elkaar in de haren! Met deze tips wordt het thuis en buitenshuis een stuk gezelliger.

1) ‘Hou op, ga weg..!’

Je oudste in tranen doordat zijn spel steeds wordt verstoord door zijn kleine broertje? Geef elk kind een apart speelkleed! Een planbord met daarop de speeltijd en de momenten dat mama meedoet met het spelletje maken voor je kind duidelijk hoe de speelmomenten verlopen.

2) In discussie met je peuter

Gaat je peuter hele discussies aan en is hij allergisch voor het woordje ‘nee’? Hoe meer nadruk je legt dat hij naar jou moet luisteren, des te meer strijd krijg je in huis en dat is slopend. Begin de zin niet direct met ‘nee, je mag niet..’, gebruik liever ‘Oh, ik snap het, jij wilt zo graag…’ en zet hem vervolgens op jouw spoor door te zeggen ‘We gaan nu…’. Lees hier hoe je omgaat met driftbuien »

3) ‘Dat is van mij’

Peuters spelen meer naast elkaar dan met elkaar. Dit wordt ook wel parallel spel genoemd. Ziet je peuter ander mooi speelgoed bij een kind, dan wil hij dit het liefst imiteren en pakt het speeltje af om er mee te spelen. Help je peuter sociaal vaardig te worden door te laten zien dat je vriendelijk om het speeltje kunt vragen en het niet zomaar afpakt.

4) ‘Ik doe niet meer mee!’

Vliegt het spelletjesbord door de kamer bij een gezelschapsspel als je kleuter dreigt te verliezen? Help omgaan met teleurstelling door voor het spel begint samen de spelregels door te nemen. Bespreek daarbij ook twee oplossingen voor het geval dat het spel anders verloopt dan je kleuter wil. Bijvoorbeeld, wat doen we als de dobbelsteen van tafel valt?

5) Ruzie bij visite

Maak samen voor de visite arriveert een ‘gezellig speelplan’. Structureer de middag en laat je kind zelf oplossingen aandragen en speelgoed uitzoeken. Vergeet niet te belonen en benoem het effect bij een gezellige middag.

6) Schoppen en slaan, dat doen we niet

Bedenk zelf de belangrijkste drie regels en maak samen met je kind een ‘wat-wel-en-niet-mag-bord’. Laat ze zelf tekenen wat er niet in huis mag (bv slaan/schoppen/bijten) en zet er vervolgens samen een groot kruis doorheen. Teken daarnaast wat wel mag met een groene cirkel eromheen. Door dit op een zichtbare plek in huis op te hangen hoef je tijdens een ruzie alleen maar te wijzen naar het bord. In één oogopslag is duidelijk wat de regel in huis is.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
6 herkenbare kinderruzies & oplossingen
Sluiten