Redactie
Redactie Do's & don'ts 6 jun 2018

6x is het waar dat..

Krijg je van stress een miskraam? En ‘zitten’ tweelingen in de familie? Wij namen zeven ‘waarheden’ tijdens de zwangerschap onder de loep en zocht uit wat klopt en wat niet. Is het waar dat…

… je meer kans hebt op een keizersnede als je moeder die ook heeft gehad?
Nee, jij hebt geen extra kans op een keizersnede als je moeder er een heeft gehad. Elke zwangerschap en geboorte is anders. Je hebt een kans van één op twintig dat je een keizersnede krijgt in Nederland. Lees hier meer over de keizersnede »

… stress een miskraam kan veroorzaken?
Er zijn gelukkig geen duidelijke bewijzen dat stress een miskraam kan veroorzaken. Gespannen zijn tijdens je zwangerschap is juist volkomen logisch. Er verandert veel en je moet je aanpassen aan je rol als moeder. Onze tips voor een relaxte zwangerschap »

… je beter geen hoge hakken kunt dragen tijdens je zwangerschap?
Je high heels kun je beter in de kast laten als je zwanger bent. Niet alleen zitten ze niet lekker als je voeten opzwellen, je postuur verandert ook als je buik groeit. Voeg hier nog hoge hakken aan toe en je kunt je enkels, rug en heupen bezeren.

… tweelingen in de familie zitten?
Ja, dat klopt. Tenminste voor de twee-eiige tweeling, dat gen wordt vooral doorgegeven vanaf de moeders kant. Eeneiige tweelingen ontstaan per toeval. Wel heb je op latere leeftijd (30+) meer kans om een tweeling te krijgen. Alles over zwanger zijn van een tweeling »

… je niet in de buurt van katten mag komen als je zwanger bent?
Geen zorgen, als je katten hebt, mag je ze gerust met ze blijven kroelen. Maar je kunt beter niet de kattenbak verschonen. In de ontlasting van je kat zit namelijk de toxoplasmose bacterie. De bacterie kan je ziek maken en in erge gevallen in je eerste trimester een miskraam veroorzaken.

… een hobbelige autorit weeën opwekt?
Er zijn verschillende manieren om je weeën op te wekken, maar geen enkele is wetenschappelijk bewezen. De gedachte achter wee-opwekkers zoals beweging, seks of een autoritje is dat je baby’s hoofd tegen je baarmoederwand stoot, waardoor een hormoon vrijkomt dat voor weeën zorgt. Wie weet, het is het proberen waard!

Reageer op artikel:
6x is het waar dat..
Sluiten