6 Tips: originele kinderfeestjes

Als mama een verjaardag organiseren voor je kind is altijd een hele klus. Wat moet je dit jaar weer verzinnen? Mama en Zo zet daarom zes themafeestjes voor je op een rij. Zo kun je bij de volgende verjaardag het leukste feestje ooit organiseren!

Mama en Zo tip: Op zoek naar leuke traktaties? Lees dan ons artikel ’10 originele traktatietips’.

Verjaardagsfeestje voor jongens

Verjaardagsfeestje voor meisjes

Jongens

Thema: Brandweer

Decoratie

 • Versier je huis met rode slingers, ballonnen en vlaglijnen.
 • Koop bij de speelgoedwinkel bedrukte brandweerballonnen, auto’s, servetjes etc.
 • Knip rood en geel cellofaan uit als vlammen en hang deze voor de ramen. Zo lijkt het alsof je huis in brand staat.
 • Maak een bord met ‘Brandweerkazerne …’ en vul je achternaam of woonplaats in. Hang deze op de voordeur.
 • Beplak een grote, dikke stok met zilverpapier en zet deze als ‘glijpaal’ in de kamer.

Kleding

 • Vraag aan de ouders of de kinderen een rood shirt aantrekken als ze langskomen of koop rode T-shirts voor het feestje.
 • Koop bij de feestwinkel een stel echte brandweerhelmen. Leuk en niet zo duur!
 • Veeg met een beetje zwarte schmink ‘roetvegen’ op de gezichten van de kinderen.
 • Knip voor elk kind een stuk tuinslang af en geef deze als brandweerslang bij binnenkomst.

Spelletjes & activiteiten

1) Rondleiding kazerne
Bel de brandweer ruim voor het feestje op en vraag of je langs kunt komen op de kazerne met de kinderen. Vaak is dit geen probleem en heb je meteen een hele leuke activiteit voor het feestje. Vaak kun je dan een rondleiding door de kazerne regelen en misschien mogen de kinderen zelfs even in de brandweerauto zitten.

2) Brand blussen
Als het mooi weer buiten is, kun je leuke spelletjes met water bedenken. Knip bijvoorbeeld kartonnen vlammetjes uit en zet ze op een voetje. Laat de kinderen met de tuinslang vervolgens de 'brand' blussen door de vlammetjes omver te spuiten.

3) Brandweerdans
Als brandweerman moet je snel en alert zijn. De stoelendans kun je dus makkelijk hiervoor gebruiken, natuurlijk wel als brandweerdans. Gebruik in plaats van muziek een sirene of zwaailicht en je feestje is compleet.

4) De waterrun
De brand moet geblust worden en snel! Verdeel het ‘brandweerkorps’  in twee groepen. Vul een emmer water en zet die aan een kant van het parcours. Een lege emmer staat aan de andere kant. Laat de kinderen één voor één een bekertje vullen uit de volle emmer, langs het parcours rennen en de beker leeggieten in de lege emmer. Doe dit in een estafettevorm. De groep die als eerste al het water heeft overgebracht wint.

5) Waterballonnen gevecht
Zorg voor veel waterballonnen en gooien maar! Kleed jezelf aan als grote vlam (door kleur kleding bijvoorbeeld) en ren van de kinderen weg. Ze moeten je zien te blussen! Ook leuk om op de rug van ieder kind een afbeelding van een vlam te plakken en ze elkaar te laten blussen. Zodra die afbeelding nat is, is de vlam uit. De vlam die als laatste overblijft wint.

Thema: Cowboy

Decoratie

 • Maak cactussen van groen karton, teken de naalden met een zwarte stift erop en zet de cactussen in de kamer neer.
 • Print of teken hoefijzers op karton en hang deze op.
 • Maak ‘wanted’ posters met foto’s van de kinderen en hang deze op.
 • Koop bij de speelgoedwinkel leuke cowboyitems, zoals neppistolen, cowboyhoeden en borden als ‘Saloon’ en ‘Gevangenis’.
 • Ook op internet kun je leuke dingen bestellen voor je cowboyfeestje. Daar kun je bijvoorbeeld posters van 15 meter lang kopen bedrukt met een rode woestijn of saloon. Dan ben je gelijk klaar met versieren.

Kleding

 • In de feestwinkel kun je genoeg cowboyhoeden en accessoires kopen. Neem eens een kijkje en beslis zelf wat je leuk vindt.
 • Vraag of de kinderen in een geruit overhemd komen met een rode of blauwe zakdoek om de nek geknoopt. Dan ziet iedereen er als een echte cowboy uit.
 • Koop wat sheriff sterren bij de feestwinkel. Die zijn leuk om weg te geven bij aankomst op het feestje.
 • Schmink de cowboys met een stoppelbaard en bakkebaarden voor een totale cowboylook.

Spelletjes & activiteiten

1) Spuugwedstrijd
Aangezien oude cowboys op pruimtabak kauwden en dat uitspuugden, is dit een leuk spel. Gebruik bijvoorbeeld watermeloen en laat ze de pitten zo ver mogelijk spugen of kies ervoor om emmers te plaatsen op verschillende afstanden waar ze in moeten spugen. Hoe verder de emmer, hoe meer punten.

2) Wild Billy the kid
Zet op de uitnodiging dat Wild Billy gezocht wordt, vanwege diefstal. Je hebt voor dit spel iemand nodig die zich wil verkleden als Wild Billy. Gedurende het feest vertel je dat iedereen moet uitkijken naar Wild Billy. Op een gegeven moment verzamel je de kinderen en laat je ze hun (water)pistolen laden. Dan roep je “kijk uit, daar is Wild Billy” en de persoon rent als Wild Billy in het rond. De kinderen moeten hem proberen te tikken of mogen hem natspuiten. Als hij gevangen is, moet Wild Billy natuurlijk naar de gevangenis.

3) Goudkoorts
Verzamel een groot aantal stenen en spuit deze met een goudspuitbus goud. Daarna verstop je deze in de tuin, het huis of een zandbak. De kinderen mogen vervolgens goud zoeken in een echte goudkoorts race. Wie de meeste goudblokken vindt, wint het spel.

4) Lasso gooien
Voor dit spel heb je een hoelahoep en een stuk dun touw nodig. Bekleed de hoelahoep met touw en bind er ook een stuk touw aan vast, zodat het een grote lasso wordt. Vervolgens is het de bedoeling dat een kind de lasso om een voorwerp gooit om deze te vangen. Zet hiervoor verschillende voorwerpen klaar.

Thema: Piraten

Decoratie

 • Haal in de feestwinkel zwarte ballonnen met doodshoofden erop, gouden munten en een schatkist. Als je geen zin hebt om zelf te knutselen voor meer decoraties kun je ook gelijk andere piraten decoraties kopen.
 • Verzamel oude drankflessen, spoel ze om en plak er etiketten op met ‘rum’ of ‘vergif.
 • Hang (vis)netten op aan de muren en aan het plafond. Zorg ook voor een mooie piratenvlag.
 • Maak schatkaarten en leg deze verspreid door de kamer neer. Je kunt een leuk effect creëren door de uiteinden van de schatkaarten eraf te branden of door de schatkaarten in thee te leggen.
 • Verzin leuke piratennamen voor de kinderen die komen, zoals één-oog Bram en houtenbeen Daan. Spreek ze op je uitnodiging al aan met die naam, dat is leuk voor het algehele effect.

Kleding

 • Koop bij de feestwinkel ooglapjes en nepoorbellen. Je kunt de ooglapjes ook zelf maken van een oud zwart t-shirt.
 • Schmink stoppelbaarden en littekens op de gezichten van de kinderen.
 • Ga op zoek naar gestreepte en witte T-shirts of vraag de kinderen zelf in deze kleding te komen. Maak met schmink vieze vlekken op de kleding voor een stoer effect.
 • Met een rode of zwarte zakdoek kun je echte hoofddoeken maken.

Spelletjes & activiteiten

1) Vind de schat
Dit spel past helemaal in het piratenthema. Teken een schatkaart, maar teken hem zo dat er aanwijzingen op staan. Een bank kan bijvoorbeeld dienst doen als palmboom. Verwerk dit in de aanwijzing. Op de eerste plek ligt een nieuwe aanwijzing (de 2e schatkaart) die leidt naar de 3e schatkaart etc. Bij de wat oudere kinderen, kun je de aanwijzingen moeilijker maken.

2) De knallende kanonskogel
Blaas voor ieder kind een zwarte ballon op. Knoop deze met een touwtje om de enkel van het kind. Nu moeten de kinderen proberen elkaars ballonnen kapot te trappen en de kanonskogel laten ontploffen. Degene die als laatste overblijft is de winnaar.

3) Kapitein Roodbaards papegaai
Dit spel is een variatie op de stoelendans, waarbij de kinderen in een kring staan. Je kiest een voorwerp als het ‘gevaarlijke’ voorwerp. Dit kan bijvoorbeeld een papegaai zijn, maar ook een schat, landkaart of ander piratenvoorwerp. De (piraten)muziek gaat aan en de kinderen geven het voorwerp door. Dan stopt de muziek! Diegene die nu het voorwerp in handen heeft is af. Herhaal dit tot er een winnaar over is.

4) Kapiteins woord
Voor het spel begint, geef je duidelijk aan wat het (denkbeeldige) schip is. Een muur kan de linkerkant (bakboord) van het schip zijn, een bank kan de grote mast zijn, een plantenbak het kanon enzovoort. Een ouder is kapitein en roept de bevelen. De kinderen moeten volgen. Dus als de kapitein roept, alle hens naar bakboord, rennen alle kinderen naar de muur. Alle hens aan het kanon, rennen alle kinderen naar de plantenbak.

Meisjes

Thema: Zeemeermin

Decoratie

 • Koop een stuk doorzichtige stof zoals tule en hang deze in de kamer op. Plak hier afbeeldingen van bijvoorbeeld vissen, krabben  of zeewier in. Als je echt je kamer wilt versieren kun je ook het hele plafond behangen voor een optimaal effect.
 • Met blauw cellofaan papier kun je de kamer versieren om een watereffect te geven. Groene crêpepapier kun je gebruiken als zeewier.
 • Bedek de eettafel met groen crêpepapier en knip slierten aan de zijkanten om een zeewier effect te geven. Leg wat (vogel)zand op tafel samen met schelpjes en krabbetjes.
 • Geef de kinderen bij binnenkomst allemaal bellenblaas. Zo kunnen ze de hele dag bellen blazen in hun onderwaterwereld.

Kleding

 • Laat iedereen in blauwe kleding komen met daarover heen (ligt aan het seizoen) hun badkleding.
 • Leg glittergel klaar voor de kinderen om in hun haar te doen voor een zeemeerminneneffect.
 • Je kunt ook pruiken halen bij de feestwinkel, bijvoorbeeld lang rood haar zoals Ariël de kleine zeemeermin.
 • Er zijn eventueel ook kant en klare zeemeerminnenpakjes te koop.

Spelletjes & activiteiten

1) Haai, ik heb je!
Dit spel is in principe gewoon tikkertje, maar de tikker is verkleed als haai. Knip uit een stuk karton een haaienvin en maak deze met een elastiekje vast aan het hoofd van de tikker. Als alle kinderen af zijn, wordt iemand anders de haai.

2) Octopusspel
Bij dit spel is één kind de tikker en probeert hij vissen (de andere kinderen) te vangen. Op het moment dat een vis gevangen is, wordt dit een tentakel en helpt de vis de octopus om nog meer vissen te vangen. Het kind wat als laatste overblijft, heeft gewonnen.

3) Parels zoeken
Verstop in huis parels of knikkers en laat de kinderen hier naar zoeken. De winnaar krijgt iets lekkers in ruil voor de gevonden parels.
 
4) Onderwaterrace

Dit spel is echt alleen voor buiten, want het wordt een zooitje. Je hebt twee paar flippers nodig, twee duikbrillen en twee emmertjes water. Maak twee teams en laat van elk team een kind met flippers en duikbril het water van de ene kant naar de andere kant van het parcours brengen. Daarna moet hij in estafettevorm de flippers en bril afstaan aan de volgende in het team. Het team dat na een bepaalde tijd nog het meeste water in de emmer heeft of het snelste een bepaald aantal keer heen en weer is gelopen, wint.
 
Thema: Prinsessen

Decoratie

 • Alles wat roze is, is natuurlijk goed voor het prinsessenfeest. Haal roze slingers, ballonnen en vlaggen (het liefst bedrukt met prinsessen).
 • Leg een rode loper neer voor de deur, zodat elke prinses zich al speciaal voelt als ze binnenkomt. Maak de rode loper van een stuk stof dat je op de markt koopt.
 • Strooi veel glitters in de kamer rond en geef de prinsessen glittergel voor in hun haar.
 • Maak een bord van karton met daarop ‘Welkom in het kasteel van prinses …’
 • Hang wat kerstverlichting op voor een ballroom effect. Zet ook een spiegel neer en plaats hierbij een bordje ‘Spiegeltje spiegeltje aan de wand, wie is het mooiste van het hele land’.
 • Koop ook wat plastic gouden kroontjes en eventueel wat lange handschoenen.
 • Zet een leuke prinsessen CD op. Je hebt verschillende van Ariël, Belle of Assepoester.

Kleding

 • Bij een prinsessenfeest is de dresscode niet moeilijk te raden. Verkleed je kleine prinses in de mooiste jurk die je bij de feestwinkel kunt vinden en laat haar gasten ook in een mooie jurk komen.
 • Maak of koop toverstokjes voor de prinsesjes.
 • Voeg daar de gouden kroontjes aan toe en je zult hele tevreden prinsesjes hebben.

Spelletjes & activiteiten

1) Opmaken
Als het een meidenfeestje is, is het erg leuk om alle meiden netjes op te maken met lippenstift, rouge, lipgloss en wat oogschaduw. De meeste vinden het natuurlijk helemaal geweldig om mooi opgemaakt rond te lopen.

2) Schatkistjes knutselen
Schatkisten zijn perfect te maken van lege tissuedozen. Knip de bovenkant aan drie kanten open, zodat hij als een kist open kan. Ook deze kun je weer laten beplakken met bruin papier (hout) en veel leuke stickers, hartjes en glitters. Eventueel kun je hem daarna stiekem vullen met lekkere snoepjes als bedankje en het schatkistje weer meegeven aan het eind van het feestje.

3) Kus de kikker
Print een leuke kikker met een kroon uit en plak deze op karton zodat de kinderen de prins kunnen kussen. Doe de kinderen rode lippenstift op en laat ze geblinddoekt de kikker proberen te kussen. Degene die de kikker kust heeft gewonnen.

4) Wie ben ik?
Bij dit spel moeten alle kinderen hun kroontje op hebben en in een kring gaan zitten. De kroontjes kun je zelf maken, op internet vind je genoeg voorbeelden die je uit kunt printen. Schrijf voor ieder kind op een papiertje een woord, dier of prinses en plak deze aan het kroontje waar ze het zelf niet kunnen zien maar de rest wel. Nu mogen de kinderen één voor één een vraag stellen en de andere kinderen mogen alleen antwoorden met ja of nee. Het is de bedoeling dat de kinderen raden wat of wie er op hun papiertje staat.

Thema: Heksen

Decoratie

 • Maak aan een heksenbezem spookjes vast. De spookjes kun je maken van een witte servet die vult met een grote lolly en onder de lolly afbindt met een touwtje. Met een stift teken je ogen en een mond op het spookje.
 • Zorg dat sfeer eng is door verlichting slecht te maken (gordijnen dicht doen) en griezelige muziek op te zetten.
 • Koop heksenhoeden en neuzen of laat ze zelf van zwart karton heksenhoeden maken. Je kunt ook capes kopen bij de feestwinkel.
 • Door het gebruiken van accessoires zoals een pompoen en skeletten maak je de kamer extra griezelig.

Kleding

 • Vraag de kinderen in donkere kleding naar het feestje te komen. En geef ze bij aankomst de hoeden of laat ze de hoeden zelf maken.
 • Schmink de kinderen als een heks door ze wit te maken of extra lelijk met een wrat.
 • Je kunt eventueel ook in de uitnodiging zetten dat ze zelf hun bezemsteel moeten meenemen of je zorgt zelf voor stokken die ze als bezem kunnen gebruiken.

Spelletjes & activiteiten

1) De heksenkring
Verkleed je als heks en vertel aan het begin van het feestje een oud, eng heksenverhaal aan de kinderen terwijl ze in een kring zitten. Je kunt bijvoorbeeld zeggen dat het eindelijk gelukt is om alle heksen bij elkaar te krijgen en dat het vandaag tijd is voor de grote heksenkring, waar wordt gedanst en gezongen. Maar voor er gedanst kan worden moeten ze eerst de heksensoep maken. Ingrediënten? Krokodillenteennagels, rattenoren, vleermuisogen, een vieze stinksok, webdraadjes, spinnenpootjes en tot slot konijnenkeutels. En dat alles moeten de heksen eerst gaan zoeken.

2) Heksensoep maken
Maak van tevoren kaartjes met diverse afbeeldingen (kikkers, slangen, paddenstoelen etc) met daaraan weer verschillende gekleurde lintjes. Zorg dat er net zoveel kaartjes zijn als kinderen. Verstop vervolgens de ingrediënten (zorg voor dingen die er vies uitzien) met eraan vast gemaakt dezelfde kaartjes, doe daar eenzelfde kleur lint aan. Zo kunnen de kinderen allemaal op zoek naar een ingrediënt en helpen ze bij het maken van de soep. Zorg voor een grote heksenketel (bijvoorbeeld een grote zwart plantenbak of braadpan) en laat de kinderen een voor een hun ingrediënten in de soep gooien terwijl ze een eigen spreuk erbij zeggen. Als ieder kind zijn ingrediënt in de soep heeft gegooid, kun je afsluiten door nog even te roeren en te zeggen: laat de soep nog even trekken, totdat zij krijgt groenige vlekken, eet smakelijk.

3) Bezemsteelrace
Maak met een lange tak, wat twijgjes en touw een bezem of gebruik bestaande bezems. Zet vervolgens buiten een parcours uit waarin de kinderen moeten zigzaggen en klimmen, terwijl ze met een paar tegelijk op één bezem zitten (ze moeten allemaal de bezem blijven vasthouden en mogen hem niet loslaten, ondanks de obstakels).

4) Toverdrankje maken
Maak van tevoren drinkbare toverdrankjes door een nacht lang water en veel drop in een potje te laten staan. Deze kun je dan voordat ze zelf hun toverdrankjes gaan maken al laten proeven. Verzin een leuk effect van het toverdrankje. Vervolgens mogen ze hun eigen toverdrankjes maken. Gebruik hiervoor twee eetlepels water en een eetlepel bakpoeder. Dit moeten ze goed doorroeren en in één keer twee eetlepels azijn eraan toevoegen. Hierdoor gaat het mengsel sissen en lijkt het een echte toverdrank. Deze drank is natuurlijk niet op te drinken. Je kunt ook variëren met verschillende ingrediënten zoals  appelsap, spa rood, sinaasappelsap, suiker enzovoort Deze kunnen ze dan wel zelf proeven. 

Redactietip: Kijk voor meer themafeestjes en tips + sjablonen om zelf bijpassende uitnodigingen te maken op kinderfeestje.net Geen zin om zelf aan de slag te gaan? Je kunt tegenwoordig op internet hele feestpakketten bestellen!

Reageer op artikel:
6 Tips: originele kinderfeestjes
Sluiten