Redactie
Redactie Gezin 8 jun 2018

6x mama: voel je niet schuldig

Je wéét dat je ontzettend goed voor je kind zorgt, maar soms bekruipt je een schuldgevoel. Doe ik het écht wel goed? Geef ik mijn kind het goede voorbeeld? Mama’s: voel je niet schuldig! Geen enkele moeder is perfect, maar met jouw zorg komt het allemaal goed.

1. Geen borstvoeding, maar flesvoeding

Je haalt net een fles uit je tas om je baby te voeden, als je om je heen allemaal opgetrokken wenkbrauwen ziet. Yes, die vrouwen geven álleen borstvoeding. Maar hé, jij hoeft geen borstvoeding te geven omdat een ander dat doet. En daarnaast ben jij echt niet de enige die flesvoeding geeft. Ieder moeder heeft zo haar redenen waarom ze fles- of borstvoeding geeft. Happy mommy, happy baby!

2. De tv gebruiken als babysitter

Tja, die tv is gewoon énorm handig tijdens het koken, telefoontjes plegen of even snel de was doen. Op een gegeven moment ga je dan denken: 'Is al dat televisiekijken wel goed voor mijn kind? Moet ik het niet anders doen?'. Maar zoals dit voor veel dingen geldt: doe het met mate!

3. Niet zo goed om het milieu denken als je zou willen

Terwijl jij je tas volpropt met wegwerpluiers, zie je je buurvrouw luierdoeken aan de waslijn hangen. En op haar oprit staat een hybride auto. Oeps! Maar natuurlijk wil jij ook dat je kind opgroeit in een mooie wereld. Focus gewoon op de dingen die jij wél kunt. Haal wat vaker de stekkers uit het stopcontact of stop de was niet in de droger maar hang het buiten te drogen.

4. Je kind junkfood geven

Soms is het zó makkelijk: even langs de McDonald’s of de snackbar. Dat scheelt weer een hoop tijd. Maar net als bij het televisiekijken geldt ook hierbij: alles met mate! Een keertje een hamburger eten is écht niet erg, zolang je het maar niet iedere dag doet natuurlijk.

5. Je kind voor het eerst naar de crèche of kinderopvang brengen

Je kind heeft nergens last van, maar jou staat het huilen nader dan het lachen. “Is het wel goed dat ik mijn kind hier achterlaat terwijl ik ga werken? Moet ik niet stoppen met werken?” Maar nee, voel je niet schuldig. Of je nou gaat werken omdat dat financieel nodig is of omdat het jou blij maakt, jij weet wat het beste is voor je gezin.

6. Schreeuwen naar je kinderen

Ligt je jongste net te slapen, begint je peuter met een hoop lawaai met z’n auto’s door de kamer te racen. “Maak je zusje niet wakker!”, schreeuw je harder dan de bedoeling was. En bij je peuter ontstaat een grote pruillip. Mocht dit gebeuren, bedenk dan eens bij jezelf waardoor het kwam. Was het schreeuwen nodig? Doe je dit altijd of ben je normaal gesproken heel rustig en kalm? Zo ja, voel je dan niet schuldig. Je kunt ervan leren! Iedere moeder (of vader) heeft weleens een moment dat het anders loopt dan je zou willen. De volgende keer doe je het gewoon anders én beter!

Bron: Babycenter

Reageer op artikel:
6x mama: voel je niet schuldig
Sluiten