Redactie
Redactie Baby 7 jun 2018

7 do’s & don’ts als je op kraamvisite gaat

 

De beschuiten worden rijkelijk bestrooid met muisjes, want eindelijk is de baby van je zus, vriendin, nicht of buurvrouw geboren. En hoewel je natuurlijk staat te popelen om de nieuwe aanwinst te bewonderen zijn er wel een aantal do’s & don’ts als je op kraamvisite gaat.

De kersverse moeder is je eeuwig dankbaar als je rekening houdt met de volgende 7 dingen.

1. Plan je afspraak en kom niet onaangekondigd op visite

Hoe close je ook bent moeders, vergeet niet dat zij een zware klus heeft geklaard en dat ze lichamelijk en geestelijk even flink moet bijkomen en wennen aan de nieuwe – en vaak hectische – gezinssituatie. Plan daarom van tevoren je kraambezoek en sta niet onaangekondigd op de stoep.

2. Pas je afspraak aan aan het schema van moeder en kind

Met een baby in huis is ontstaat er een hele nieuwe dynamiek. Rust is vaak het toverwoord in die eerste weken met een newborn. Ga jij op kraamvisite? Houd hier rekening mee en kom op tijd, lees: niet te vroeg en niet te laat. Zo schop je eventuele slaapjes of andere rust- en voedingsmomenten van moeder en kind niet in de war.

Tip! Lees meer over hoe je zelf een relaxte kraamweek kunt beleven.

3. Blijf niet te lang

Uren kun je staren naar de nieuwe welp. En hoewel je het liefst de hele dag blijft plakken, is het aan te raden om het kraambezoekje niet té lang te laten duren – tenzij de nieuwbakken mama vraagt of je please nog even wilt blijven. De kersverse moeder heeft nu eenmaal niet de hele dag de tijd om haar bezoek te vermaken en is na een uurtje waarschijnlijk wel weer toe aan wat rust.

4. Cadeautip: een maaltijd

Misschien niet iets waar je direct aan denkt, maar dé cadeautip als je op kraamvisite gaat is eten! Het bereiden van de avondmaaltijd schiet er bij de jonge ouders vaak bij in. Fijn als jij er dan voor kan zorgen dat er toch een soepje kan worden opgewarmd of een bord pasta klaarstaat.

5. Handen wassen

Hoe knijpvriendelijk die lekkere wangetjes ook zijn en hoe graag je ook die zachte haartjes van de baby wilt voelen, was eerst je handen! Een baby heeft nog niet zo’n sterke weerstand en daar dien je voorzichtig mee om te gaan. Wees ook niet te enthousiast met kusjes en knuffels. Bespreek met de moeder van de baby of je de baby mag vasthouden en of ze het vervelend vindt als je de baby een kusje geeft.

Tip! Heb je last van een koortslip, dan is het verstandig om je kraambezoek in te plannen als je koortslip genezen is. Het afweersysteem van een baby is nog onvoldoende ontwikkeld en de gevolgen van een besmetting kunnen ernstig zijn.

6. Met óf zonder kinderen

Overleg van de tevoren of je je eigen kinderen meeneemt op kraamvisite of niet. Voor een vrouw die net moeder is geworden, die inmiddels leidt aan een slaaptekort, bij wie de kraamtranen uit het niets opwellen en van wie het lichaam nog moet herstellen van de bevalling, is een huis vol kinderen misschien niet iets waar ze op zit te wachten. Bespreek dan ook met de kraamvrouw wat zij het prettigst vindt en voorkom ongemakkelijk – en té drukke – situaties.

Tip! Na je bevalling horen de bekende kraamtranen er ook bij. Wij verzamelden tien redenen voor een flinke huilbui.

7. Advies

Elke nieuwbakken mama wordt voorzien van tig adviezen. Over borstvoeding en doorslapen, over in bad doen en een speentje. Voor een nieuwe moeder zijn al die adviezen wat overwhelming en kunnen ze zelfs leiden tot een flinke dosis onzekerheid. Uiteindelijk zal ook de nieuwe moeder haar eigen weg moeten vinden in het moederschap. Wees daarom zuinig met je tips en goedbedoede adviezen.

Bron: Popsugar.com

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum
Reageer op artikel:
7 do’s & don’ts als je op kraamvisite gaat
Sluiten