Redactie
Redactie Gezin 7 jun 2018

7 handige tips voor het ouderschap

Elke baby is anders, maar hoe je het ook wendt of keert, bijna elke ouder loopt tegen dezelfde problemen aan. Maar hoe kun je hier nou het beste mee omgaan? Wij hebben een lijstje met handige tips voor je gemaakt!

1. Slapeloze nachten

Welke ouder herkent dit niet? Baby’s hebben een constante behoefte aan eten en aandacht, vooral ’s nachts. Het opbouwen van een slaapritme is daarom een flinke uitdaging. 

Tip: Probeer zoveel mogelijk dutjes tussendoor te doen en slaap zoveel mogelijk. Wissel de nachtdiensten af met je partner zodat je zelf ook soms kan blijven liggen. Wees vooral ook niet bang om anderen hulp te vragen als jullie het samen niet redden. Er zal niemand klagen als ze even een uurtje met de baby mogen knuffelen terwijl jij ligt te powernappen!

2. Een baby opvoeden doe je samen

Met z’n tweeën bereik je meer dan alleen. Samen met de papa van je kind zorg je voor een goede afwisseling. Terwijl jij de luier verschoont, zet hij de koffie. 

Tip: Zie je baby als een soort teamproject; je doet het samen. Als duo sta je sterker. Als je alleenstaande mama bent, zorg dan dat je genoeg vrienden en familie om je heen hebt die je kunnen helpen. 

3. Geduld is een schone zaak

Elke situatie is anders. En elke keer als je denkt dat je de situatie onder controle hebt, loopt het toch weer anders dan gedacht. 

Tip: Wees geduldig. Opvoeden leer je niet binnen een dag, er gaat tijd over heen. Hoe frustrerend het ook is, niet alles lukt in één keer. Geef jezelf, de papa en je baby tijd. Oefening baart kunst en daarna komt ook het zelfvertrouwen. 

4. Emoties lijken oncontroleerbaar

Door de gierende hormonen, het enorme slaaptekort, de angst en een beetje euforie ga je door een emotionele achtbaan. 

Tip: Emoties horen erbij. Uit ze vooral, het is normaal en minderen na mate de tijd verstrijkt. Als de emoties oncontroleerbaar worden en depressie of extreme angst volgen, praat er dan over met je partner. Als jullie hier samen niet uit komen, praat er dan over met dokter, verloskundige of kraamhulp. 

5. Vergeet je partner niet

Wat is er nu mooier dan een vader voor zijn kind zien zorgen? Het zou best kunnen dat je je meer dan ooit tot hem aangetrokken voelt. Maar zo’n pasgeboren baby vraagt natuurlijk veel aandacht, en dat is soms best vermoeiend. Daarnaast gieren de hormonen ook nog eens door je lijf. Door al deze emoties kunnen de irriraties soms hoog oplopen. Help!

Tip: Herinner jezelf dat het allemaal tijdelijk is. Geef hem daarom ook genoeg aandacht, een knuffel of een kus en vertel hem dat hij een goede vader is. Vergeet je partner niet! 

6. Leer van je ouders

Of je het wilt of niet, je eigen ouders zijn jouw rolmodellen. Soms is dat best beangstigend, vooral als je geen goede jeugd hebt gehad of als de relatie met je ouders is gestrand. Of misschien heb je juist wel hele goede herinneringen aan bepaalde dingen uit je jeugd die je wilt meegeven aan je eigen kind. 

Tip: Beslis van te voren wat je wel van ze wilt overnemen en wat je beslist anders wil doen. Maar vraag ook advies aan vrienden, misschien hebben zij nog handige tips!

7. De tijd leert

Hoewel je het waarschijnlijk niet gelooft, met de tijd wordt alles makkelijker. Maanden en jaren gaan voorbij. Jij en je partner zullen jullie draai in het ouderschap vinden en voor jullie het weten, is je baby gegroeid tot een peuter die je de oren van het hoofd kletst. En niet alleen jullie kind zal groeien, ook jullie zelfvertrouwen als papa en mama groeit. Er gaat gewoon wat tijd overheen! 

Reageer op artikel:
7 handige tips voor het ouderschap
Sluiten