Redactie
Redactie De bevalling juni 6, 2018

7 opmerkelijke bevallingsrituelen

Trends in bevallen lijken er alleen maar meer te komen. Van bijzondere, lichtelijk aparte tot bizarre geboorterituelen: wij zetten ze voor je op een rij.

Heb jij toevallig ervaring met een van deze bevallingstrends?

1. Lotusbevalling

Als je het magische moment van de navelstreng doorknippen achterwege laat, is er sprake van een lotusbevalling. Een lotusbevalling houdt in dat na de geboorte niet direct de navelstreng wordt doorgeknipt. In plaats daarvan wacht je – of de trotse, kersverse vader – hier enkele minuten, uren of zelfs dagen mee. In dat laatste geval totdat de navelstreng vanzelf opdroogt en er na een paar dagen vanzelf afvalt. Waarom zou je kiezen voor een lotusbevalling? Direct na de bevalling de navelstreng doorknippen, zou traumatisch of pijnlijk zijn voor de baby. En daarbij zou de baby een gezonde boost krijgen als 'ie zijn eerste momenten op aarde nog even verbonden is met zijn vertrouwde placenta vol voedingsstoffen. Sommige medici zweren erbij, andere zetten hier zo hun vraagtekens bij.

2. Placenta opeten of -drinken

Misschien gruwel je bij de gedachte om een placentasmoothie te drinken, of lasagne met je baby's placenta erin te eten. Maar vooral in Amerika en Engeland doen kersverse mama's dit steeds meer. Je vindt er ook genoeg recepten voor als je googelt. Why o why? Nou, door de placenta tot zich te nemen, zou een moeder sneller herstellen van de zwangerschap. Er zitten namelijk veel ijzer, vitamine B-12 en hormonen in, en het zou ook nog eens de kans op een depressie verkleinen. Of je moederkoek verorberen echt zo goed is, durven niet alle experts te bevestigen. Dat weerhield realityster Kim Kardashian er in ieder geval niet van om haar placenta verwerkt in pillen achterover te tikken. En rumour has it dat acteur Tom Cruise de placenta heeft opgegeten van zijn dochtertje Suri…

3. Masturberen tijdens de bevalling

Grote kans dat je een beetje in de lach bent geschoten, want het lijkt misschien wel het laatste waar je behoefte aan hebt als je je weeën met alle macht probeert weg te puffen. Volgens de Australische mamablogger én ervaringsdeskundige Angela Gallo werkt masturberen pijnstillend tijdens de bevalling, omdat er oxytocine, endorfine en adrenaline vrijkomen: stoffen die zorgen dat je je goed voelt en de bevalling dus draaglijker maken. Angela vond de ruggeprik niet fijn, omdat ze het gevoel had dat ze haar lichaam niet onder controle had. En daarom legde ze bij haar tweede bevalling maar de hand aan zichzelf. “Totaal niet uit seksueel verlangen, maar het is mijn lichaam dat zegt: 'Hé, dit is een natuurlijke manier van pijnverlichting”, schrijft ze in haar blog. “Het gaat erom dat je je opties verkent en het heft in eigen hand neemt als het gaat om jouw ervaringen met bevallen, op fysiek en mentaal niveau.”

4. Microbirthing

Medici maken zich zorgen over deze geboortetrend in Engeland. Bij microbirthing – ook wel vaginal seeding genoemd – vragen de ouders artsen om een uitstrijkje uit het geboortekanaal, dat vervolgens wordt uitgesmeerd op de mond en ogen van de baby. Het idee: de baby zou zo meer weerstand opbouwen, een goede darmflora krijgen en beschermd worden tegen allergieën en overgewicht. Maar dat dit ook echt werkt, is niet bewezen. Het kan zelfs gevaarlijk zijn, waarschuwen artsen in het Britse wetenschapsblad British Medical Journal. Kersverse mama's zouden namelijk ziektes kunnen hebben zonder dat ze dit zelf weten, zoals spreptokokken, herps, chlamydia en gonorroe. Dus of je je daaraan wilt wagen…?

5. Gentle sectio

Een gentle sectio kan alleen als het gaat om een geplande keizersnede. Bij een gentle sectio wordt het nagestreeft om zo veel mogelijk een natuurlijke bevalling na te bootsen. Hoe? Belangrijk verschil met een gewone keizersnede is dat de mama bij een gentle sectio een doorzichtig scherm voor haar gezicht krijgt: ze mag dus zien hoe haar baby gehaald wordt. Daarbij wordt de temperatuur in de operatiekamer aangenaam gemaakt, dus warmer dan normaal. Je ligt niet onder felle TL-lampen, maar relaxend, gedimd licht. En je kunt zelfs kiezen voor kalmerende muziek op de achtergrond. Klinkt ons als, eh, muziek in de oren. 

6. Solobevalling

Als je aan het bevallen bent, heb je misschien het liefst zo min mogelijk mensen om je heen en beperk je het graag tot een inner circle bestaande uit je partner en de verloskundige. Maar bevallen zónder verloskundige of arts, of zelfs zonder de vader van je kind – dus helemaal in je uppie? Dat is nog een behoorlijke stap verder. Er zijn vrouwen die vinden dat je moeder natuur helemaal haar gang moet laten gaan, en de bevalling vooral vanzelf moet laten gaan. Maar medici waarschuwen dat het bij complicaties tijdens de bevalling levensgevaarlijk kan zijn om er geen verloskundige bij te hebben. Hierbij komt ook de welbekende discussie over wel of niet thuis of in het ziekenhuis bevallen kijken. Maar ondanks het risico, mág een solobevalling in Nederland wel.

7. Moxa-therapie

Als een baby in stuitligging ligt, dus met z'n billen naar beneden, wordt 'ie uiteindelijk meestal gehaald via een keizersnede. Sommige mama's vinden dit jammer: ze gaan voor die natuurlijke bevalling. Met moxa, een vorm van acupunctuur, zou je het voor elkaar kunnen krijgen dat je baby zich in je buik omdraait, zodat 'ie weer met z'n hoofdje naar beneden ligt. Door een verwarmende moxastick tegen je kleine teen te houden, wordt je baarmoeder beter doorbloed en het spierweefsel in de baarmoeder flexibeler. Daardoor zou het kindje weer beweeglijker worden en op tijd kunnen draaien voor de bevalling. 

Bron: RTL Nieuws / AngelaGallo.com / fabmama.nl / De Volkskrant / Stuitlig.nl

Reageer op artikel:
7 opmerkelijke bevallingsrituelen
Sluiten