Redactie
Redactie Peuter 6 jun 2018

7 Peuterproblemen & oplossingen

De peutertijd is leuk, maar kan ook voor een hoop frustratie zorgen, zowel voor jou als je kind. Maar geen paniek. Wij hebben de meest voorkomende peuterproblemen en de oplossingen voor je op een rijtje gezet.

1) Niet slapen

Dit is één van de meest voorkomende gedragsproblemen bij peuters, niet willen slapen. De oorzaak kan liggen in dat je kind zich alleen voelt in zijn eigen bedje, te veel prikkels heeft gekregen gedurende de dag of hij wil onafhankelijk zijn en zegt graag ‘nee’.

Wat te doen?
Wat de oorzaak ook is, een vast bedritueel kan de oplossing zijn. Lees samen rustig een boekje, knuffel wat, misschien nog wat drinken. Veel kinderen genieten van het naar-bed-ritueel. Op dat moment heeft je kind je voor zichzelf alleen en krijgt hij alle aandacht. Ook heeft het als voordeel dat je kind zich kan voorbereiden op het feit dat hij over een half uurtje op bed ligt.

2) Niet eten

Na niet willen slapen, zorgt het niet willen eten vaak voor frustratie. Het is logisch dat je kind minder eetlust heeft, omdat hij minder hard groeit dan toen hij baby was. Bovendien zijn de meeste peuters erg beweeglijk en kost het hen veel moeite om lang aan tafel te blijven zitten. Let op: geef het niet eten van je kind niet al te veel aandacht. Je loopt het risico dat je kind het niet eten, gebruikt om aandacht te krijgen.

Wat te doen?
Je kind onder druk zetten om toch te eten, is geen oplossing. Het is niet goed als je kind denkt dat hij moet eten om aardig gevonden te worden of om negatieve gevoelens weg te nemen. Wel kun je je kind prijzen omdat het zo netjes eet of aan tafel blijft zitten. Ga ook geen machtsstrijd aan. Haal als je kind niet eet na vijf minuten zijn bord weg zonder verder commentaar. Geef hem tot de volgende maaltijd niets anders te eten. Na één of twee maaltijden overslaan, beginnen de meeste kinderen vanzelf te eten.

3) Ruziemaken

Als broertjes en zusjes ruziemaken heeft dat vaak te maken met rivaliteit. Je peuter denkt dat de jongste meer aandacht krijgt en gaat ruzie zoeken om ook aandacht te krijgen. Negatieve aandacht is ook aandacht.

Wat te doen?
Zorg ervoor dat je kinderen even veel aandacht krijgen. Als je peuter de oudste is, prijs hem dan als grote broer. Geef hem een knuffel als hij zich goed gedraagt en negeer negatief gedrag. Zo leert je peuter dat hij meer aandacht krijgt als hij zich lief gedraagt, dan als hij ruzie zoekt.

Mama en Zo tip: Meer lezen over ruziemakende kids en hoe je ermee dealt? Lees dan ons artikel over ruziënde broertjes en zusjes.

4) Driftbuien

Je peuter wordt hysterisch middenin de supermarkt of loopt krijsend met je mee over straat. Driftbuien komen ineens op, maar kunnen dus ook net zo snel weer verdwijnen.

Wat te doen?
Deze uitbarstingen totaal negeren, is de beste oplossing. Hoe moeilijk dit soms ook kan zijn. Probeer je kind af te leiden met iets simpels. Vraag bijvoorbeeld waar z’n favoriete speelgoed is.

5) Overmatig huilen

Alle kinderen huilen en eigenlijk altijd om een reden. Naast dat er echt iets is, huilen ze vaak om aandacht. Als je peuter overmatig huilt, besteed hier dan aandacht aan. Het huilen heeft dan een achterliggende, diepere reden. Het is belangrijker te weten waarom je kind huilt, dan het proberen te stoppen.

Wat te doen?
Vraag aan je peuter wat er is en neem het antwoord altijd serieus hoe gek het jou ook in de oren klinkt. De belevingswereld van je kind is erg anders dan die van jou. Als je denkt dat je kind zich vaak verdrietig of bang voelt, voel dan met hem mee. Kijk ook of je kind geen pijn heeft, doordat hij vaak aan z’n hoofd of buik zit als hij huilt.

6) Slaan en bijten

Peuters hebben hun emoties nog lang niet onder controle. Zo kan het ook zomaar voorkomen dat je kind, tijdens een uitbarsting, gaat slaan of bijten.

Wat te doen?
Maak hem meteen duidelijk dat je zijn gedrag niet accepteert. Wees streng maar gebruik nooit zelf geweld. Probeer een time-out en leg hem uit waarom hij deze krijgt. Vertel hem na deze time-out dat je van hem houdt en dat je trots op hem bent als hij niet slaat of bijt.

7) Alles zelf doen

Je peuter voelt zichzelf al heel groot en wil graag alles zelf doen. Moet je hem zijn gang maar laten gaan of bijsturen?

Wat te doen?
Gebruik je gezonde verstand. Je weet zelf het beste of je kind iets alleen kan of niet. Zorg dat je in de buurt bent om te helpen, maar neem hem niet alles uit handen. Dit zorgt bij je peuter voor frustratie, waardoor jij met een driftbui zit. Als iets gevaarlijk is, zeg je duidelijk ‘nee’, want veiligheid gaat altijd voor.

Mama en Zo tip: De peuterpubertijd ongeschonden doorkomen? Lees ons artikel ‘Gouden regels: peuterpuberteit.’

Reageer op artikel:
7 Peuterproblemen & oplossingen
Sluiten