Redactie
Redactie Gezin 7 jun 2018

7 rare vragen aan adoptieouders

Misschien konden jij en je man geen kinderen krijgen. Misschien hebben jullie wel om een heel andere reden voor adoptie gekozen. Hoe dan ook: jullie zijn ontzettend gelukkig met jullie gemixte gezin, hoe dit dan ook tot stand is gekomen. En ja, het is logisch dat mensen soms nieuwsgierig zijn en dat is ook helemaal niet erg.

Maar het is écht niet leuk als – relatief onbekende – mensen deze ongepaste vragen aan je stellen en van jou verwachten dat je er serieus antwoord op geeft.

1. “Waar zijn de 'echte' ouders?”

De biologische ouders zul je bedoelen… Dit soort vragen maken de gesprekken met je kinderen er niet makkelijker op. Want ook zij zitten door dit soort opmerkingen met allerlei vragen: “Mam, ben jij niet mijn echte moeder?” en “Mama, waarom vragen mensen of we echte broers zijn?”. De familiebanden zijn heus niet minder echt omdat je kinderen niet je biologische kinderen zijn.

2. “Je kind heeft echt geluk dat jullie hem hebben gered”

Nu klinkt het alsof je kind een goed doel is of dat je de wereld probeerde te redden. Maar nee, je wilde gewoon heel graag moeder zijn. 

3. “Kunnen jullie zelf geen kinderen krijgen?”

En daar sta je dan met je mond vol tanden.

4. “Waarom heb je een kindje uit .. geadopteerd in plaats van uit …?”

“Waarom een kind uit de Filipijnen/China/Afrika en niet uit Nederland?” “Waarom niet een pleegkind?” Er zijn zoveel verschillende wegen die leiden tot adoptie en zoveel verschillende redenen om voor een bepaalde weg te kiezen. Maar jij hebt gekozen wat bij jou en je gezin past, daar hoef je je niet voor te verantwoorden.

5. Adoptie is 'de makkelijke manier' van kinderen krijgen…

Je hebt dan misschien geen last gehad van ochtendmisselijkheid en je hebt geen hechtingen down under. Maar ook jij hebt zo je problemen gehad. Misschien een miskraam of meerdere, misschien heb je allerlei vruchtbaarheidsonderzoeken moeten ondergaan, misschien kun jij gewoon geen kinderen baren, misschien heb jij hier vele vele tranen om gelaten. Dus 'makkelijk' is niet helemaal de juiste omschrijving. 

6. Van die zinnen die beginnen met: “Ik zou het nooit kunnen …”

Bedoel je het 'kind van een ander' opvoeden of je kind afstaan voor adoptie? Heel fijn dat jij precies weet hoe je met situaties om zou gaan waar je zelf niet mee hoeft te dealen. (Inderdaad, bij dit soort vragen kun je het sarcasme in je antwoorden moeilijk verbergen.)

 7. “Wat waren de kosten van de adoptie?”

Heeft dit nog uitleg nodig?

Natuurlijk is het heus niet erg om naar iemands adoptieverhaal te vragen. Het is vaak juist leuk dat er iemand interesse toont, maar je kunt natuurlijk ook te ver gaan. 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
7 rare vragen aan adoptieouders
Sluiten