Redactie
Redactie Gezin 6 jun 2018

7 redenen waarom papa onmisbaar is

De gemiddelde papa voedt zijn kind niet helemaal volgens het boekje op. Eten tegen het plafond, de kamer een rotzooi of een peuter met twee verschillende sokken aan; klinkt bekend? Maar wist je dat papa heel belangrijk is in de opvoeding van je kind? Lees zeven redenen waarom papa onmisbaar is.

1) Wilde spelletjes

Spelen met papa is leuk en vaak wilder. Het spelletje waarbij vaders hun kind in de lucht gooien en weer opvangen is een goed voorbeeld. Je kind leert zo goed omgaan met spanning en angst. Maar ook stoeien of een fort bouwen is natuurlijk stoer.

2) Sociaal kind

Vaders zorgen voor een goede ontwikkeling op sociaal gebied. Dit komt omdat ze in hun communicatie met hun kinderen directer zijn, meer ‘w-vragen' (wie, waar, wat, wanneer en waarom) stellen, vaker refereren naar dingen die eerder gebeurd zijn en meer naar verklaringen vragen.

Tip!De perfecte papa bestaat helaas niet, maar in ons artikel 'De perfecte papa' lees je wat je wel mag verwachten van je partner.

3) Betere schoolprestaties

Kinderen presteren beter op school, zijn socialer en kunnen beter met stress omgaan als ze opgroeien met een vader. Ook worden meisjes beter in wiskunde en jongens vertonen minder agressief gedrag.

4) Grenzen verleggen

Papa stimuleert en daagt zijn kind uit. Als je kind tijdens het spelen valt en zijn knie openhaalt, zeg je al snel ‘Ach, gaat het? Wil je een pleister?’ en krijgt hij een aai over zijn bol. Papa zegt eerder: ‘Kom op, even doorzetten. Geef die bal een trap!’. Hierdoor leert je kind door te zetten en zijn grenzen te verleggen.

5) Minder problemen in puberteit

Kinderen die opgroeien met een betrokken vader hebben minder problemen in de puberteit en hebben ook minder last van angststoornissen.

[Tip! De papadag heeft voor iedereen voordelen. Voor jou, jullie kind én je partner. Lees er in ons artikel 'Ideaal die papadag' alles over.

6) Goed rolmodel

Door te zien hoe papa liefdevol met mama omgaat, leert je kind normen en waarden van het gezinsleven. Jongens krijgen een goed voorbeeld van hoe je met vrouwen om moet gaan en meisjes leren dat ze met respect en liefde behandeld horen te worden door jongens.

7) Eigen opvoedstijl

Vaders voeden anders op. Ze nemen meer risico's, zijn zelfverzekerder, twijfelen minder aan het eigen kunnen en uiten hun woede makkelijker. Dit zijn karaktereigenschappen die je kind overneemt en veel van kan leren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
7 redenen waarom papa onmisbaar is
Sluiten