Rachelle Weiler
Rachelle Weiler | LinkedIn Gezin 11 maart 2020

Er bestaan 7 soorten opa’s: wat voor opa is jouw vader of schoonvader?

Iedereen die kinderen heeft, zal het belang van grootouders onderstrepen. Het leven kan soms behoorlijk overweldigend zijn met kinderen, een drukke baan en het gezinsleven.

Gelukkig zijn opa’s en oma’s vandaag de dag fitter en energieker dan ooit tevoren. Dat betekent dat ze waarschijnlijk heel graag een rol willen spelen in het leven van jouw kinderen! Iets waar jij als moeder ongetwijfeld heel erg blij mee bent.

Maar heb je je ooit afgevraagd wat voor type opa jouw vader of schoonvader is? Wij zetten de zeven meest voorkomende soorten opa’s op een rijtje. Welke is het meest van toepassing op jouw opa? Of is hij het klinkende voorbeeld van een combinatie van types? Wij zijn benieuwd!

1. De Funpa

Groeien mannen eigenlijk ooit helemaal op? Als je het aan dit type opa zou vragen, is het antwoord volmondig ‘nee.’ Jouw vader beleeft met de komst van zijn kleinkinderen een tweede -of derde!- jeugd. Jouw kinderen geven hem nieuwe energie en als de kinderen bij hem zijn, is het feest van begin tot einde! Er worden spelletjes gespeeld, alle regels die jij als kind opgelegd kreeg lijken niet meer te bestaan en je kids worden tot op het bot verwend. Eén ding is duidelijk: deze opa geniet altijd van zijn kleinkinderen!

2. De kletskous

Misschien was jouw vader of schoonvader dit ook al toen jij klein was, of misschien is dit nieuw nu jij zelf kinderen hebt, maar jouw vader vindt niets fijners dan verhalen vertellen aan zijn kleinkinderen. Het liefst gaan deze over vroeger. Over zijn eigen jeugd, de avonturen die hij mee heeft gemaakt, en hij geeft ongelimiteerde adviezen.
Deze opa zal waarschijnlijk niet de meest handige opa zijn met echt kleine kinderen en baby’s, want echt verzorgend is hij vaak niet. Maar zodra de kinderen ouder worden, vind hij het heerlijk om tijd met ze door te brengen. Hij is er altijd voor ze en helpt ze waar nodig.

3. De hands-on opa

Dit type opa is zo aanwezig in het leven van zijn kleinkinderen, dat we hem zeker ‘hands-on’ kunnen noemen. Deze opa’s hebben vaak een behoorlijk druk leven gehad toen zijn eigen kinderen klein waren, en daarom draait hij nu z’n hand niet om voor vieze luiers, het smeren van boterhammen en het aankleden van jouw kleintjes. Ook gaat hij graag mee naar zwemles en neemt hij de kleintjes mee naar de speeltuin. Hij houdt er van om zijn kleinkinderen te zien genieten, maar misschien geniet hij er zelf wel het meeste van!

4. De opa ‘op een afstand’

Dit type opa komt toch ook vaak voor. Op papier vinden ze het fantastisch om kleinkinderen te hebben, maar in alle eerlijkheid weten ze niet precies hoe ze er mee om moeten gaan. Ze vinden het echte verzorgen meer een ‘vrouwending’ en vinden het lastig om echt met hun kleinkinderen te spelen. Dat betekent echter niet dat hij niet geniet van zijn kleinkinderen. Maar dit doet hij het liefste vanuit zijn luie stoel, op een afstandje.

Lees ook: Nieuw onderzoek zegt: kinderen moeten meer tijd doorbrengen met hun opa’s en oma’s

5. De vader-opa

Hoewel we dit toch echt vaker zien bij oma’s, is de ‘vader-opa’ toch echt wel een type. Deze opa is zo dol op jou én z’n kleinkinderen, dat hij ze het liefst constant om zich heen heeft. Ideaal als je eens een weekendje weg wilt, of als je een dag moet werken. Deze opa staat altijd voor ze klaar! Het nadeel kan echter ook zijn dat deze soorten opa’s wel eens het gevoel heeft dat hij zich ook actief met de opvoeding mag bemoeien. Dat kan soms irritant zijn, maar tel tot 10 en bedenk je wat voor gouden opa jouw kinderen aan hem hebben!

6. De klus-opa

Een praktische opa, wat wil je nog meer? Dit is de opa die jouw altijd wil helpen, maar het liefst met de praktische zaken. Een stapelbed voor je kinderen? Of een nieuw bureau? Een lamp ophangen in de babykamer? Laat het over aan deze opa! Een luier zal hij waarschijnlijk niet snel verschonen, maar op zijn eigen handige manier, laat hij merken dat jij en zijn kleinkinderen heel erg belangrijk voor hem zijn.

7. Outdoor-opa!

Van alles soorten opa’s is deze opa fit, en het liefste buiten! En dat is ideaal voor jouw kinderen! Als deze opa oppast, is de kans groot dat de TV uit blijft, en de kinderen lekker buiten gaan ravotten! Deze opa houdt van speurtochten, wandelen en hutten bouwen. Hij leert je kinderen over de natuur en verschillende dieren, en levert ze waarschijnlijk ’s avonds helemaal tevreden en moe weer bij je af. Daarnaast is dit type opa vaak zelf ook behoorlijk fit, dus winst voor iedereen, toch?

Benieuwd naar de verschillende typen oma’s die er bestaan? Check ze in dit artikel!

Reageer op artikel:
Er bestaan 7 soorten opa’s: wat voor opa is jouw vader of schoonvader?
Sluiten