Redactie
Redactie Baby 6 jun 2018

7 spelletjes; leren praten

Leren praten is een mooi proces om als ouder te volgen. Van gebrabbel gaat je  kind langzaam over op woorden en hele zinnen. Het praatproces van je kind stimuleren? Dat kan door de volgende leuke en leerzame spelletjes met hem te doen.

Spel 1: Feest op de commode

Probeer tijdens het verschonen alle handelingen te benoemen die je uitvoert. Het liefst in zo kort mogelijke zinnen. Je kunt bijvoorbeeld zeggen: “Dit is een schone luier.” Daarbij kun je ook alles vertellen over zijn of haar kleren. “ Deze sok is rood.” Daarnaast is het leuk om boven de commode een leuk plaatje met felle kleuren of zijn favoriete speeltje op te hangen. Vertel je baby tijdens het verschonen iets over het speeltje of de tekening. 

Spel 2: Kiekeboe spelen

Kiekeboe spelen tijdens bijvoorbeeld het verschonen van de luier,  is ook een goed spelletje om het praatproces te stimuleren. Houd je luier voor je gezicht of verstop er een speeltje achter. Deze trek je dan langzaam weg en daarna benoem je het speeltje. 

Tip! Lees meer over het praatproces van je kind in ons artikel ‘Leren praten doe je zo!’. 

Spel 3: Grabbelen maar!

Stop verschillende voorwerpen in een kussensloop of doos. Laat jouw kind grabbelen en er voorwerpen één voor één uit halen. Benoem het speeltje als je peuter er een te pakken heeft.

Spel 4: Hengelen naar plaatjes

Maak een vishengel van een stok of pollepel. Bevestig hier een draadje aan met een magneet. Door verschillende afbeeldingen uit te knippen en hieraan een paperclip te bevestigen kun je deze plaatjes opvissen. Samen met je kind benoem je de opgeviste plaatjes. De dierentuin is hiervoor een leuk thema.

Spel 5: Zingen en vertellen

Zingen en verhaaltjes vertellen stimuleert het praatproces van je baby enorm. Ook zijn woordenschat wordt hierdoor uitgebreid. Vooral liedjes waarbij bewegingen komen kijken vindt je kind geweldig. Bijvoorbeeld: “Alle eendjes zwemmen in het water” en “In de maneschijn”. 

Spel 6: Verstoppertje tussen het badschuim

Maak van het badderen een groot feest. Doe badschuim in het bad en verstop speelgoed onder het schuim. Blaas het schuim weg en vertel je kind welk speeltje het is dat te voorschijn komt. Kan jouw kind zelf al blazen? Geef hem of haar dan een rietje om zelf het schuim weg te blazen.

Spel 7: Ik zie, ik zie wat jij niet ziet

Omschrijf de vormen en de kleuren van de voorwerpen die je ziet. Om het spel iets makkelijker te maken kun je ook voorwerpen in een afgedekt mandje stoppen. Pak er zelf een uit en beschrijf het voorwerp. Laat je kind raden wat het is. Op een gegeven moment kun je de rollen ook omwisselen.

Let op: Vergeet niet dat ieder kind zijn eigen spraaktempo heeft, geduld is bij sommige spelletjes dan ook erg belangrijk. Bekijk hier een handig praatschema. Denk je dat jouw peuter achterloopt? Ga dan even langs bij je huisarts of het consultatiebureau. Lees hier meer over peuter en leren.

Reageer op artikel:
7 spelletjes; leren praten
Sluiten