Redactie
Redactie Peuter 7 jun 2018

7 tips: boodschappen doen met je peuter

Boodschappen doen met je puberende peuter is best een uitdaging. Want wat als je peuter in de supermarkt pontificaal op de grond gaat liggen krijsen? Met deze 7 tips voorkom je gejengel en wordt boodschappen doen met je kind leuk én leerzaam! 

1) Vermijd spitstijden

Lange wachtrijen en drukte in de gangpaden maakt het boodschappen doen nou niet bepaald gezellig. Ga op een rustig tijdstip naar de winkel, zodat je niet met je kind lang in de rij hoeft te staan (kinderen hebben nu eenmaal weinig geduld). 

2) Stel duidelijke regels op

Leg je kind uit dat hij dicht bij je in de buurt moet blijven, omdat jullie elkaar anders kwijtraken. Spreek ook van te voren af dat hij rustig moet lopen in de winkel. Van te voren je kind streng toespreken dat hij overal van af moet blijven, werkt averechts. Je peuter zal juist alles willen aanraken en uit de schappen willen pakken, omdat jij hem hierop gewezen hebt. 

3) Maak samen een boodschappenlijstje

Wat moeten jullie allemaal halen? Melk, brood en is er nog boter? Ook leuk: geef je kind zijn eigen boodschappenlijstje. Je kind vindt het geweldig dat hij een eigen lijstje heeft, net als de grote mensen. Jonge kinderen zijn gek op imiteren. Lees hier alles over het imitatiegedrag van je kind »

4) Zie het als een uitje

Even snel boodschappen doen met je peuter werkt niet. Neem de tijd en probeer het echt als een uitje te zien. Als je er vanuit gaat dat je sowieso een uur weg bent, is het een stuk minder erg als je peuter bij de melkpakken blijft treuzelen.

5) Geef je kind een taak

Laat je kind de broodjes tillen of de boter uit het schap pakken. Reken maar dat hij dat heel stoer vindt! Op deze manier voorkom je ook dat je peuter zich gaat vervelen en dus gaat zeuren. 

6) Neem tussendoortjes mee

Het is slim om wat te eten (en eventueel te drinken) mee te nemen voor onderweg. Met een voedzaam tussendoortje, zoals een cracker of fijngesneden of gedroogd fruit, kun je de lekkere trek van je kind even stillen. Bekijk hier meer gezonde tussendoortjes voor je peuter »

7) Vertel wat je aan het doen bent

Door elke keer aan je kind te vertellen wat jullie gaan doen, houd je hem betrokken bij het boodschappen doen. ‘Zo en nu gaan we naar de kassa om te betalen.’

Reageer op artikel:
7 tips: boodschappen doen met je peuter
Sluiten