Redactie
Redactie Ontwikkeling 6 jun 2018

7 tips om je peuter te leren tellen!

Peuters slurpen alle informatie op die ze aangereikt krijgen. Maak daar handig gebruik van en leer je peuter spelenderwijs tellen. Wij hebben zeven tips voor je op een rij gezet om je peuter te helpen deze vaardigheid onder de knie te krijgen.

Je kind leren tellen is een kwestie van herhalen, herhalen en herhalen. Begin bij het tellen van zijn vingertjes en leer hem zo hoe oud hij is. Denk ook aan telboekjes, zodat je kind een beeld krijgt bij het getal. Ook liedjes zoals ‘één, twee drie, vier hoedje van…’,zijn perfect om de getallen beter te laten hangen. Als je peuter ouder wordt en zich meer ontwikkelt, gaat hij het verband tussen woord en beeld zien. 

Meer dan alleen opnoemen

Bij tellen draait het niet alleen om het opnoemen van de getallen, maar ook het juiste figuur bij het getal kunnen aangeven. Begin na een tijdje te vragen “Hoeveel is twee? Hoeveel is drie?” Laat je kind daarbij het getal twee of drie aanwijzen of laat hem drie appels tellen. 

7x leren tellen tips: 

1.    Gebruik je boodschappentas om met je kind te tellen. Vraag bijvoorbeeld: “Hoeveel pakken melk heeft mama gekocht?” of “Hoeveel appels zitten er in de tas?” 
2.    Laat je kind op het liftknopje drukken: welk getal hoort bij de vierde verdieping?
3.   Dek samen de tafel en noem hoeveel je overal van nodig hebt. Hoeveel vorken, messen of lepels. 
4.    Laat je kind zelf snoepjes uittellen en -delen aan zijn vriendjes. Of tel ze zelf uit en maak daarbij opzettelijk foutjes. Als ze zien dat het niet klopt, dan herkennen ze groepjes. 
5.    Zing veel telliedjes zoals ‘Drie kleine kleutertjes’ of ‘Hoedje van papier’ 
6.    Tel zelf hardop, ook als je kind aan de andere kant van de kamer zit. “Hoeveel koekjes heb ik in de trommel? Eén, twee, drie.” Of: “Ik heb nu één, twee, drie pakken melk gekocht.” 
7.    Tel de treden van de trap als jullie samen naar boven lopen. Je zult zien dat hij op een gegeven moment mee gaat tellen. 
 
Tip! Er zijn ook veel leuke en leerzame video’s online te vinden die je kind helpen met leren tellen. 

Reageer op artikel:
7 tips om je peuter te leren tellen!
Sluiten