Redactie
Redactie Kleuter 7 jun 2018

7 to do’s tegen pesten

Je hoopt natuurlijk dat het niet zover komt, maar het kan zomaar dat jouw kind gepest wordt. Daar kan je kind zelf niets aan doen. Daarom is het als ouder jouw taak om je kind te steunen en helpen.

1) Negeer pesten nooit!

Denk niet dat het een fase is en je kind er hard van wordt. Want als je kind echt gepest wordt heeft dit grote invloed op zijn verdere leven. Vertel je kind wat je eraan gaat doen en steun hem door een luisterend oor te bieden.

2) Moedig hem aan

Als je weet of vermoedt dat je kind gepest wordt, moedig hem dan aan om het verhaal te vertellen. Probeer erachter te komen wie de boosdoeners zijn en hoelang dit al gaande is. Zo kun jij de situatie inschatten en actie ondernemen.

3) Neem contact met de school op

Leg de situatie uit aan de leraar. Is het haar opgevallen? Wie zijn de boosdoeners? En wat is hun pestprotocol? Het pesten gebeurd merendeel op school, dus het is belangrijk dat de juf een oogje in het zeil houdt en ingrijpt.

4) Geef je kind zelfvertrouwen terug

Je kind zijn zelfbeeld krijgt een flinke klap door het pesten. Zoek een hobby waarin hij kan uitblinken en zijn gevoelens in kan verwerken. Dit kan een sport zijn, maar ook tekenen of muziek maken helpen bij het verwerkingsproces.

5) Een andere school is niet de oplossing

Veel ouders denken dat wisselen van school zal helpen, je haalt tenslotte je kind weg van de pesters. Maar als je kind eenmaal slachtoffer is, neemt hij deze houding en onzekerheid vaak mee naar een volgende klas. Waar hij dan ook een grotere kans heeft om gepest te worden.

6) Leer je kind voor zichzelf opkomen

Is je kind verlegen en onzeker geworden door het pesten? Leer hem voor zichzelf opkomen. Bouw zijn zelfvertrouwen op en leg uit dat hij terug moet praten. Vaak schrikt dit pesters al behoorlijk af, want je kind is dan geen makkelijke prooi meer.

7) Je kind is niet alleen

Er bestaan allerlei boekjes, sites en fora over pesten. Zorg ervoor dat je kind goed doorheeft dat het niet aan hem ligt en hij niet de enige is. Soms kan het zelfs helpen om een lotgenootje te spreken of deel te nemen aan een praatgroep.

Reageer op artikel:
7 to do’s tegen pesten
Sluiten