Redactie
Redactie Gezin 7 jun 2018

7 tips: veilig naar school fietsen

Je kind doet ervaring op in het verkeer door samen naar school te fietsen. Wel zo veilig, want jij kan onderweg op hem letten. Maar hoe zorg je dat jullie veilig op school aankomen? Met deze zeven tips komt het helemaal goed!

Tip 1) Verken routes

Er zijn waarschijnlijk verschillende routes die naar de school van je kind leiden. Fiets eerst zelf de verschillende routes naar school en kijk welke het veiligst is. Houd de veiligste route aan!

Tip 2) Oefen de route vooraf met je kind 

Het is verstandig om de fietsroute naar school eerst een aantal keer met je kind te oefenen. Doe dit het liefst op een rustig moment. Onderweg kun jij je kind rustig uitleggen waar hij op moet letten en waarom.

Tip 3) Ga op tijd weg 

Zorg dat je op tijd van huis vertrekt. Dan is het makkelijker om je aan de verkeersregels te houden en kun je je goed focussen op je kind zijn veiligheid. Als je haast hebt, let je minder op en vergroot je juist de kans op een ongeluk.

Tip 4) Evalueer de fietsroute 

Met name in het begin is het belangrijk om het fietsgedrag van je kind te bespreken. Kinderen zien vaak geen gevaar. Vertel na de fietsroute altijd wat er goed of fout ging. Een kind leert het beste fietsen door het zelf te doen. Laat de auto vanaf nu vaker staan en probeer samen zoveel mogelijk te fietsen.

Tip 5) Zorg ervoor dat je kind opvalt!

In de winter kan je kind slecht zichtbaar zijn op de weg. Zorg daarom voor reflecterende kleding. Fietst je kleuter op een kleine fiets? Dan kun je hem beter op laten vallen door een stang met een vlag aan de fiets te bevestigen.

Tip 6) Leg uit wat de ‘dode hoek’ is 

Een dode hoek is een deel van de weg die de bestuurder niet kan zien. Leer je kind daarom om altijd achter een bus of vrachtwagen te gaan staan en nóóit ernaast. Hiermee voorkom je dat je kind in de ‘dode hoek’ terecht komt.

Tip 7) Zorg voor een veilige fiets 

Last but not least: zorg voor een veilige fiets. Kijk de fiets van je kind regelmatig na. Is de fiets nog groot genoeg en staan de zadel en het stuur nog op de juiste hoogte? Kijk ook altijd de verlichting en fietsbel na.

Reageer op artikel:
7 tips: veilig naar school fietsen
Sluiten