7 tips: zo maak je tabletgebruik kidsproof

Redactie 6 jun 2018 Gezin

Tegenwoordig is er in ieder gezin wel een tablet of smartphone te vinden. Sommige kids kunnen zelfs eerder een tablet bedienen dan praten! Belangrijk dus om te zorgen dat er regels en grenzen gesteld worden, maar ook dat je de voordelen meepikt van het tabletgebruik. Wij geven praktische tips.

Kindvriendelijke instellingen

In eerste instantie is het van belang om jullie tablet kindvriendelijk te maken. Je kind heeft geen moeite met het bedienen van een tablet. Hij swiped overal naartoe en weet er soms nog meer van dan jij. Volg de volgende tips om te voorkomen dat je kind in apps komt die niet voor hem geschikt zijn, onverwachte aankopen doet in de appstore of voor € 100,00 aan wortels koopt voor in het Smurfendorp.

Tip 1) Wachtwoorden

Beveilig je tablet met een wachtwoord, dit is meestal een cijfercode. Zo kan je kind de tablet niet gebruiken zonder jouw toestemming. Stel ook een wachtwoord in voor de appstore. Zo voorkom je ongewenste aankopen van apps of toebehoren. Het belangrijkste is… Houd het geheim!

Tip 2) Scherm sociale netwerken af

Ourpad is een speciale app die het mogelijk maakt om sociale netwerken af te schermen met een wachtwoord. Je logt dan dus via ourpad in op je sociale netwerken.

Tip 3) Internettoegang filteren

Installeer de app Mobicip. In dit programma geef je aan tot welke apps je kind toegang mag hebben. Veel instellingen zijn al voorgeprogrammeerd, je hoeft alleen de leeftijdscategorie in te vullen.

Tip 4) Maak afspraken

Het is niet de bedoeling dat je kind heel de dag naar het beeldscherm van jullie tablet zit te staren, hoe leerzaam sommige spelletjes ook zijn. Er zijn echter geen vaste beeldschermtijden voor je kind. Hier is nog geen wetenschappelijk onderzoek naar gedaan. Gebruik je gezonde verstand en las een vast tijdstip in, waarop je kind met de tablet mag spelen.

Tip 5) Installeer een tijdslot

Heeft je kind het moeilijk om zich aan de afgesproken tijd te houden? Installeer dan een tijdslot op de tablet. Hiervoor zijn verschillende apps verkrijgbaar. Je kunt precies instellen hoelang je kind een bepaalde app mag gebruiken en ook kun je toegang tot bepaalde apps weigeren. Kijk voor het aanbod eens in de appstore.

Tip 6) Wees kritisch

Wees kritisch als het gaat om het app-gebruik van je kind. Het aanbod is enorm! Kies alleen goede, mooie en leerzame apps. Op het internet zijn veel websites te vinden die deze al voor je hebben geselecteerd.

Tip 7) Help je kind

Vind je kind het moeilijk om zich aan de regels te houden? Leg de tablet of iPad dan vooral niet in het zicht. Als hij erom vraagt, kun je hem ook afleiden met andere activiteiten, zoals buitenspelen of samen koekjes bakken.

Reageer op artikel:
7 tips: zo maak je tabletgebruik kidsproof
Sluiten