Redactie
Redactie Peuter 6 jun 2018

7 oplossingen: niet luisteren

Wat is er meer frustrerend dan een kind dat niet wil luisteren? Deze zeven praktische oplossingen van pedagoge Emmeliek Boost helpen je te dealen met dit gedrag.

1) Multitasken is nog lastig!

Het kinderbrein is nog volop in ontwikkeling. Een peuter kan zijn aandacht maar op één ding richten. Spelen en tegelijkertijd luisteren dat is dus lastig. Vanaf een jaar of vijf kunnen kinderen hun aandacht beter verdelen.

2) Houd het simpel

Geen peuter volgt lange instructies, laat staan onthouden. Geef je peuter één opdracht per keer en prijs hem/haar direct zodra een klein stapje in de goede richting zet. “Super hang jij je jas maar aan de kapstok. Nu gaan we…”. Zo wordt luisteren ook veel leuker.

3) Mama ik hoor jou niet…echt niet!

Ook het gehoor is nog in ontwikkeling. Roep niet uit de keuken als je peuter in de woonkamer speelt. Houd de afstand klein. Maximaal een meter per jaar (2 jaar is 2 meter). Twijfel je of je peuter je hoort of begrijpt, laat je peuter het herhalen. “Goed zo. De wc-deur laten we open, als jij alleen op de wc zit!”

4) Jij bent zijn geweten

Is je peuter ongehoorzaam? Geen peuter kan zichzelf toespreken en tot de orde roepen. Herhaal de regel en zeg liever wat wel mag. “Goed zo Bram, papa’s autosleutel leggen we samen op de tafel.” Zo ontdekt je peuter dat de regel iedere keer hetzelfde is.

5) Luister jij? Dan luistert je peuter

Wordt een peuter zijn plan verstoord dan is het opeens brullen. Luister op zo’n moment naar je peuter, benoem liever zijn verdriet en help hem op weg. Zo heb je zijn aandacht en leert hij steeds beter met teleurstelling omgaan.

6) Speeltijd

Kijkt je peuter naar zijn lievelingsprogramma of speelt hij met zijn favoriete auto? Dan is het lastig en helemaal niet interessant om direct naar mama te luisteren! Maak eerst contact door een opmerking over de auto of de tv en zeg dan “Sophie, mama wil dat je …”. Nu heb je wel de aandacht van je peuter!

7) Wie is hier de baas?

Ga jij de strijd aan (boos worden, schreeuwen) dan gaat je peuter de strijd nog harder aan. Niet om jou dwars te zitten of te ondermijnen, maar omdat je peuter niet weet wat de bedoeling is. Dwing je gehoorzaamheid af met straf? Dan leert je peuter geen zelfcontrole. Hij zal wachten totdat jij weer boos uitvalt of uit je dak gaat….

Meer tips en advies van Emmeliek over niet luisteren en meer, lees je op de themapagina Opvoeden »

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
7 oplossingen: niet luisteren
Sluiten