Redactie
Redactie De bevalling 6 jun 2018

7x dit kan je na een keizersnede verwachten

Tijdens een (eerste) zwangerschap denken de meeste aankomende moeders niet zoveel na over een mogelijke keizersnede. Je gaat er immers meestal vanuit dat jouw kleintje via een vaginale bevalling ter wereld komt. Maar wat áls er toch een keizersnede aan te pas moet komen?

Deze zeven dingen kun je verwachten ná een keizersnede:

1. Bloeding

Misschien verwacht je het niet zo omdat je baby middels een buikoperatie is geboren, maar ook na een keizersnede zul je nog behoorlijk vaginaal na bloeden.  

2. Hoofd- en schouderpijn

Je hebt misschien al wel eens eerder gehoord over de hoofd- en schouderpijn na een keizersnede. Heb je na je keizersnede last van hoofdpijn, dan is het belangrijk om dit snel te melden aan de arts.

3. Steken in je buik

Als je na de keizersnede voor het eerst weer gaat staan, kun je behoorlijk veel pijn in je buik hebben. Sommige moeders omschrijven de pijn als: het voelde het alsof mijn ingewanden direct uit mijn buik zouden vallen. Heb jij ook zo'n last van je buik, schroom dan niet om de verpleging om hulp te vragen bij het opstaan. Na een dag of vijf zullen de steken in je buik waarschijnlijk afnemen.

4. Niezen is niet te doen

Niezen is natuurlijk niet te voorkomen, maar een nies of kuch en zelf een lachbui zijn net na een keizersnede wel heel erg vervelend. Als je moet niezen óf lachen wil het we eens helpen om zachtjes een kussen tegen je buik te drukken. Ook al helpt het maar iets, zeker het proberen waard! 

5. Hetzelfde geldt voor poepen

We zullen hier niet al te veel in details treden, maar echt plezierig blijkt het niet te zijn…

6. Ondergoed en broeknaden zijn de vijand

Oma-onderbroeken: charmant zijn ze niet, maar wel noodzakelijk! Een strak of te krap kledingstuk knelt, snijdt en doet pijn. Niet wenselijk na keizersnede lijkt ons zo. 

7. De angst voor een tweede keizersnede

Na een eerste keizersnede kun je er vreselijk tegenop zien om het nog een keer mee te maken. Maar als dit de enige manier is om nog een keer te kijken in de ogen van een andere mooie zoon of dochter, dan kun je het echt nog een keer! Hopelijk kan iedere moeder dat uiteindelijk beamen.

Lees ook: 14x beter niet doen na een keizersnede 

Bron: mom.me

Reageer op artikel:
7x dit kan je na een keizersnede verwachten
Sluiten