Redactie
Redactie Nieuws 12 jul 2018

Tranen na de bevalling!

Na je bevalling moet je vaak huilen. Zijn het de bekende kraamtranen of huil je om een andere reden? En gaan die huilbuien ooit nog over? Lees 8 redenen waarom je als moeder in een flinke huilbui kunt uitbarsten.

1. Omdat je zo gelukkig bent

Die eerste blik, dat eerste huidcontact, de eerste keer dat je partner je baby vasthoudt. Die eerste momenten met je pasgeborene zijn vaak echte tranentrekkers.

2. Kraamtranen

Het begint een dag of vier na je bevalling. Je maakt je zorgen, je ziet het niet meer zitten en vraagt je af of je het allemaal wel aan kan. Yep, kraamtranen horen er gewoon bij!

3.  Omdat je zó moet bent

Iedereen heeft je van tevoren gewaarschuwd voor alle slapeloze nachten die komen. Maar nu je er midden in zit weet je pas écht wat vermoeidheid is. Want is het niet je baby die je midden in de nacht  – een keer of drie – wakker maakt, dan zijn het wel je stuwende borsten. En tja, als je dus heel veel slaap tekort komt, dan moet je ook heel veel huilen.

4. Voedingsperikelen

Op de foto ziet het er zo makkelijk uit, maar borstvoeden gaat dus niet altijd vanzelf. Aanleggen, tepelkloven, stuwing, spruw.  Zomaar wat dingen die die eerste periode tijdens het borstvoeden kunnen voorkomen. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de hoeveelheid melk die je – wel of niet – produceert. Maar ook als je de fles geeft, is het niet altijd even makkelijk. Want die stuwing die blijft en wat als je kindje de speen niet accepteert of maar blijft spugen. Die eerste dagen voeden zijn vaak pijnlijk en frustrerend en zorgen dus meestal ook voor de nodige huilbuien.

TIP! Borstvoeding geven is mooi, maar zeker in het begin niet altijd een feest. Lees 10x borstvoeding zo is het ook!

5. Hormonen

Dacht je dat je die hormonen met je bevalling je lichaam had uitgeperst? Wel nee, het kan gerust nog maanden duren voordat die hele huishouding weer in balans is. En van hormonen wordt je – zoals je zelf waarschijnlijk al weet – een echte huilebalk.

Tip! Wist je dat je tijdens je zwangerschap last kunt krijgen van haren op je rug of kin? Komt allemaal door je hormonen. En ze doen nog meer lees 7 gekke lichaamsveranderingen door je hormonen.

6. Je omgeving

En omdat je dus zo moe bent, het voeden niet direct lukt en je hormonen een loopje met je nemen kan een opmerking van je moeder, je man of een vriendin dus hélemaal verkeerd vallen! En je raadt het al daar moet je dan weer van huilen.

7. Waar ben je mee bezig?

Opeens heb je een baby en hoewel heel veel digen vanzelf zullen er ook zeker dingen zijn die niet vanzelf gaan. Je baby inbakeren, je baby in een draagdoek dragen of je baby in bad doen. Je hebt er over gelezen en het misschien al tig keer geoefend, maar op het moment suprême krijg je je baby met geen mogelijkheid meer in de draagdoek en glibbert hij na het badderen bijna uit je handen. En als het zweet je dan aan alle kanten uitbreekt, laten die tranen vaak ook niet lang meer op zich wachten.

TIP! Het inbakeren van je baby is een oeroude traditie. Ook eens proberen? Lees alles over inbakeren

8. Gewoon omdat je het niet weet

Kon je voorheen nog emotieloos kijken naar een reclamespotje of een televisie programma? Nu je moeder bent geworden kun je zelfs met goed fatsoen niet meer naar een aflevering van Sesamstraat kijken. Van een aandoenlijk gezichtje of lief stemmetje krijg je direct een brok in je keel. Accepteer het maar. Als moeder moet je nog heel vaak huilen zonder reden!

Bron: mom.me

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Tranen na de bevalling!
Sluiten