Redactie
Redactie Lifestyle 12 jul 2018

7x: is het normaal…

Als mama ben je niet alwetend en vraag je je af en toe dus af: is dat wel normaal? Doe ik het wel goed? Wij zetten zeven scenario’s én antwoorden op een rij.

1) Als mijn baby achteruit kruipt?

Ja, elke baby leert anders kruipen. De ene sleept zich over de vloer, de ander gaat achteruit en sommige baby’s kruipen helemaal niet. Zolang je baby maar wil bewegen, is het allemaal goed.

2) Als ik bloed in mijn baby’s luier vind?

Kleine beetjes bloed kunnen geen kwaad, zolang er een reden is. Een pasgeboren meisje verliest soms wat bloed doordat de hormoonspiegel nog niet in balans is. Het kan ook zijn dat je baby last heeft van constipatie. Neem contact op met je huisarts zodra je het niet vertrouwt.

3) Als ik de tijd mis voor ik moeder was?

Nee, veel moeders verlangen soms terug naar de goede oude tijd (inclusief slaap en vrije tijd). Je leven is drastisch veranderd, dus gun jezelf tijd om te wennen. Het kan nog wel maanden duren voordat je je ‘normaal’ voelt. Blijf ondertussen tijd maken voor jezelf en praat over je gevoelens met je partner.

4) Als mijn baby met zijn ogen open slaapt?

Maak je geen zorgen. Het kan geen kwaad, maar ziet er wel vreemd uit. Heel veel baby’s slapen op deze manier en groeien er meestal tussen de twaalf en achttien maanden oud overheen. Bekijk hier hoeveel slaap je baby nodig heeft.

5) Als mijn baby’s geslachtsdelen opgezwollen zijn?

Ja, je baby wordt namelijk geboren met extra vocht in zijn lichaam. Dat vocht hoopt zich onder andere op bij de geslachtsdelen. Je zult zien dat deze zwelling na een aantal dagen vanzelf overgaat. Je baby verliest namelijk tien procent van zijn geboortegewicht.

6) Als mijn baby na elke voeding moet poepen?

Sommige baby’s poepen na elke voeding, andere eens in de drie dagen. Het is allemaal normaal. Weten of de kleur en structuur van je baby’s poep normaal zijn? Bekijk ons babypoep artikel.

7) Als mijn baby heel vaak moet hikken?

Ja, dit komt vooral voor bij baby’s jonger dan een jaar. Vaak moeten baby’s hikken na een voeding omdat de sluitspier tussen de maag en slokdarm nog niet goed ontwikkeld is en er eten terug naar boven komt. Dit noemen we ook wel reflux.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
7x: is het normaal…
Sluiten