Redactie
Redactie Mama 30 nov 2018

8 onverwachte dingen die er aan je lichaam veranderen na de bevalling

Na negen maanden wachten ben je eindelijk bevallen van je baby. Als je een beetje in paniek raakt door veranderingen van je huid en borsten, geen paniek! Dit zijn de dingen die er allemaal veranderen aan je lichaam na de bevalling.

1. Je cupmaat wordt te klein

Nee, je bent niet gek. Het gebeurt echt dat je borsten plots wat meer over de bh cups ‘hangen’. Binnen drie dagen na de bevalling, raken je borstklieren vol met moedermelk. Je hebt dus echt grotere borsten.

2. Puistjes en een zwangerschapsmasker

Misschien had je een prachtige rozige zwangerschapsgloed voor je bevalling. Nu de baby er is, zijn je hormonen onrustig. Dit zorgt ervoor dat ook je huid vettiger kan worden, wat voor ideale omstandigheden zorgt voor puistjes. Als je tijdens de zwangerschap last had van een zwangerschapsmasker, begint deze langzaam te vervagen. Maar dit gaat langzaam; je kunt nog zeker een jaar pigmentvlekjes zijn.

LEES OOK: Blogger deelt goudeerlijke foto: zo ziet een lichaam er écht uit na de bevalling

3. Je navel..

Doordat je buik tijdens de zwangerschap gegroeid is, kan je navel er ook ander uitzien. Voor veel vrouwen betekent dit dat hun navel tijdens de zwangerschap, naar buiten komt. Dit komt, door de baarmoeder die achter de navel druk uitoefent. Zo’n zes weken na de bevalling zal je navel weer terug naar binnen keren.

4. No shit na de bevalling

Als je al sinds de zwangerschap last hebt van obstipatie, weet je als geen ander hoe vervelend het kan zijn. De zwangerschapshormonen zorgen ervoor dat een #2 doen, een stuk lastiger gaat. Lees hier tips om je stoelgang weer op weg te helpen.

LEES OOK: 6x dit vertelt niemand je over je vagina na de bevalling

5. Haren overal, maar steeds minder op je hoofd

Er lijken na de bevalling steeds meer haren achter te blijven in je haarborstel. Dit komt door de stress die komt kijken bij het wennen aan een baby maar ook zeker door de daling van het hormoon oestrogeen na de bevalling. Je haar groeit in cyclussen van 90 dagen. Haarverlies zal dus zo’n drie maanden na de bevalling beginnen. Als je borstvoeding geeft, kan het zo zijn dat het haarverlies pas stopt op het moment dat je geen borstvoeding meer geeft. Lees deze tips van moeders om zo goed mogelijk om te gaan met haarverlies.

6. Dat lekkende gevoel..

Ja hoor, lach of nies je net een keer te hard, gaat de sluis down under open. Na de bevalling kunnen je bekkenbodemspieren wat verzwakt zijn, waardoor je last krijgt van urineverlies. Als je er erg veel last van hebt, kan je een bezoekje brengen aan de huisarts. Of proberen wat kegeloefeningen doen om je bekkenbodemspieren weer sterk te krijgen.

7. Scheetjes die een eigen leven leiden

De eerste maanden na de bevalling kun je meer last hebben van winderigheid. Je kunt de eh.. overlast wel een stuk beperken door te letten op wat je eet. Vezelrijke en pittige voeding kunnen het bijvoorbeeld versterken. Overleg wel altijd even met je huisarts voordat je rigoureus etenswaren gaat schrappen.

Soms zijn social media een geschenk. Dit Instagram account viert het vrouwenlichaam na de bevalling en dat ziet er zo uit..

Niets meer missen? Like ons op Facebook.

Reageer op artikel:
8 onverwachte dingen die er aan je lichaam veranderen na de bevalling
Sluiten