Redactie
Redactie Peuter 6 jun 2018

8 veelvoorkomende slaapproblemen

Slapen is voor peuters niet altijd makkelijk. Soms lukt het niet om in slaap te komen, anderen worden weer wakker door een nachtmerrie of dwalen rond als slaapwandelaar. Wij zetten de meest voorkomende problemen op een rij.

1) Nachtmerries

Als je kind een nachtmerrie heeft, kunnen er verschillende oorzaken zijn. Een eng tv-programma, teveel stress overdag of juist te weinig slaap. Vaak helpen enge monsters onder het bed ook niet mee. Reageer snel als je kind bang is en blijf bij hem tot hij kalmeert. Lees hier nog meer tips tegen nachtmerries.

2) ’s Nachts wakker worden

Voor je peuter is bedtijd eng, omdat hij afscheid moet nemen van mama en papa. Als je de kamer uitloopt, besta je in zijn ogen niet meer en slaat de angst toe. Dit probleem los je niet op door ’s nachts aan bed te gaan zitten of bij elke jammer te gaan kijken. Je versterkt op die manier het probleem juist. Bekijk hier onze doorslaaptips.

3) Slaapwandelen

Als je kind slaapwandelt, is dit waarschijnlijk in de eerste twee uur nadat hij naar bed is gegaan. Vaak zijn z’n ogen gewoon open en misschien praat hij zelfs wel. Maar het is belangrijk dat je op zo’n moment je kind rustig terug naar bed brengt. Je kind op de hoogte brengen van zijn slaapwandelen heeft weinig zin, het maakt hem misschien juist bang. Je kunt beter zorgen dat er in zijn kamer niets is om over te struikelen.

4) Niet naar bed willen

Als je kind steeds uit bed komt en vraagt om weer een verhaaltje of knuffel, is het tijd om in te grijpen. In de meeste gevallen wil een kind niet slapen omdat de dag voor je peuter niet goed is afgebouwd. Ineens was het tijd om te gaan slapen. Daardoor heeft hij moeite om afscheid te nemen van jou en de dag en ontstaat er een patroon van steeds maar uit bed komen. Lees onze tips voor een goed slaapritueel.

5) Geen zin in een middagdutje

Peuters hebben behoefte aan een middagdutje. Vaak slaan ze die liever over als er geen duidelijk ritme is in de dag of er iets spannends is gebeurd. Tegen de tijd dat je peuter achttien maanden is, gaat hij van twee naar één dutje per dag. Probeer deze na de lunch te doen, zo creëer je een goed ritme. Lees hier onze andere tips voor het middagdutje.

6) Overstimulatie

Als je kind te druk is, lukt het niet om in slaap te vallen. Daarom is het belangrijk dat je peuter niet meer veel speelt of druk doet voor hij naar bed gaat. Zorg ook dat je je kind bij de eerste tekenen van moeheid naar bed brengt, ook al is dit te vroeg. Denk aan ogen wrijven of gapen. Zo heb je meer kans dat je kind lekker inslaapt.

7) Tandenknarsen

Dit is een gewoonte die de helft van de peuters op een bepaald moment oppikken. Gelukkig is dit niet iets om je zorgen over te maken. Het geluid is vervelend, maar het kan nog geen kwaad voor je kind zijn tanden. Ook goed om te weten: de meeste peuters groeien hier vanzelf overheen.  

8) Vroeg wakker worden

Uitslapen is er vaak niet meer bij met jonge kinderen. Ze staan gelijk naast hun bed en willen aandacht of kruipen zelfs bij je in bed. Dit is natuurlijk gezellig, maar erg vroeg in de ochtend draai jij je vast liever nog even om. Maak daarom afspraken met je kind over hoe laat hij uit zijn bed mag. Lees hier hoe je het kunt aanpakken.

Reageer op artikel:
8 veelvoorkomende slaapproblemen
Sluiten