Sophie Nortier
Sophie Nortier Kleuter 17 okt 2020

8 Redenen waarom kleuters echt ge-wel-dig zijn!

Oké je kind is natuurlijk leuk in elke fase van zijn leven. Maar toch zijn kleuters een beetje extra speciaal.

Kleuters zijn da bomb!

De babyfase was heerlijk, als dreumes gingen ze lopen, als peuter begonnen de vragen te komen en toen waren ze ineens kleuter. En dat is toch wel plotseling een enorme verandering. Maar ook wel een hele leuke. Want kleuters zijn geweldig! En wel om deze 10 redenen:

1. Je kunt uitslapen

Laten we meteen met een van de belangrijkste beginnen, want ja echt, zodra je kind een kleuter is kun je weer (wat) uitslapen! Ze worden namelijk steeds zelfstandiger en kunnen – en vergis je niet, ze willen ook niet anders dan – zelf bedenken wat ze gaan doen in de ochtend. Boekje lezen, lego bouwen of een concert geven voor de knuffels. Zij vermaken zich en jij draait je nog eens lekker om.

Heb je het echt handig bekeken, dan heb je ‘s avonds wat bananen of broodjes neergelegd in de keuken. Kunnen ze zelfs alvast wat eten als ze hongerig wakker worden.

2. Ze gaan helemaal zelf naar de wc

Zo heerlijk! Geen luier, geen potje en geen billen afvegen. Je kleuter kan het namelijk zelf. Wellicht hoef je alleen even te checken of die handen ook zijn gewassen, en of er wel is doorgetrokken. Ze houden er namelijk nog wel van verrassingen achter te laten in de pot.

3. Kleuters gaan naar school

Plotseling zijn ze gewoon écht zo groot dat ze naar school gaan. Maar de grap is dat het dan pas net begint. Want zodra die kleine grote peuter een week op school zit, maken ze ineens een ontwikkeling door waar je u van zegt. Dan pas realiseer je echt dat ze niet meer klein zijn.

4. De meest geweldige gesprekken

En dat brengt meteen deze leuke ontwikkeling met zich mee. Want de verhalen waar die kids mee thuiskomen zijn om van in je broek te pissen. De wijsheid waarmee je kleintje begint te vertellen past in je hoofd nog totaal niet bij dat kleine koppie. En de reacties die je krijgt lijken soms al die van een puber. Hilarisch!

5. Ze krijgen echte vriendjes

Daar waar ze eerst met de kinderen van jouw vrienden speelden, maken kleuters ineens eigen vriendjes. Ze gaan er bij spelen en die kids komen ook ineens bij jou over de vloer. De verhalen zullen daarna ook niks anders meer zijn dan Pietje voor en Miepje na. Want hun vriendjes zijn wat koffie voor jou is; de reden van hun bestaan.

6. Kleuters kunnen zichzelf vermaken

Dit is ook zó ontzettend fijn! Want plots kun je gewoon weer verzeild raken in een urenlang gesprek met een vriendin, waarna je je afvraagt waar die constante stoorzender van vroeger eigenlijk was. Nou, die zat dus gewoon lekker te spelen in z’n kamer. En daar had ‘ie jou dus helemaal niet voor nodig.

7. Kleuters kunnen écht helpen

Daar waar jij je kids altijd moest helpen, kan een kleuter gewoon jou eens helpen. Tafeldekken en afruimen. Het speentje even aan de baby geven. Een handdoek voor je halen als je koud en druipend onder de douche vandaan komt en vergeten was dat je dat verdomde ding nog in de slaapkamer had liggen…

8. Kleuters houden nog steeds van knuffelen

Oké, oké, het is niet meer wat het was. Máár ze komen gelukkig toch nog regelmatig bij mama op schoot om eventjes te knuffelen. Tussen al het spelen, zelf doen, racen en groot worden door.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
8 Redenen waarom kleuters echt ge-wel-dig zijn!
Sluiten