Redactie
Redactie Baby 7 jun 2018

9 dingen die je baby elke dag leert

Misschien denk je dat de eerste maanden na de geboorte van je baby alleen maar draaien om voeden, slapen en verschonen, maar het gaat veel verder. Onbewust leer je hem elke dag ontelbaar veel waardevolle dingen.

Elke dag leer je je baby iets over liefde, gehechtheid, veiligheid, vertrouwen, taal, empathie en zelfs wiskunde. Baby’s pikken alles uit de omgeving op, je bent dus als ouders onbewust al bezig met het aanleren van ervaringen. 

1. Voeding
Het voeden van je baby zorgt ervoor dat je een band met je baby opbouwt. Je laat hem weten dat je van hem houdt en dat je hem beschermt. Onderzoek toont aan dat een baby die een nauwe verbinding vormt met een ouder sneller leert en informatie beter verwerkt. 
Tip: Zit tijdens het voeden van je kindje in een stille ruimte en geef al je aandacht aan je baby. Houd hem dichtbij (een pasgeborene ziet tot slechts 25 centimeter), knuffel hem en praat of zing voor hem. Vraag ook aan anderen die voor de baby zorgen, hetzelfde te doen. Op deze manier is je baby altijd in een liefdevolle omgeving. 

2. Spraak
De hersenen van je baby ontwikkelen beter als je echte woorden tegen hem gebruikt. Duidelijk en goed gearticuleerd in een hooggestemd melodietje. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat kinderen zo op tweejarige leeftijd twee keer zoveel woorden kennen als hun leeftijdsgenoten. Als je kind eenmaal woorden leert begrijpen en gaat praten, kan je normaal tegen hem praten. 
Tip: Baby’s leren praten door naar je te kijken en luisteren. Door dichtbij te komen en je mondbewegingen te overdrijven wanneer je praat, hoort je baby de geluiden beter en snapt hij beter waar het vandaan komt. Stop de naam van je kindje in liedjes en verhaaltjes, hij leert hierdoor ook sneller zijn naam. Door af en toe te pauzeren, geef je je baby kans om te reageren door te lachen of te schoppen.

3. Hygiëne
Het verschonen van een luier geeft de baby een gevoel van discipline, veiligheid en routine. Hetzelfde geldt ook als je je baby een bad geeft. Dit zijn de juiste mogelijkheden om de baby al vroeg bewust te laten zijn van hygiëne en het onderhoud zijn lichaam. Elke keer als je je baby aanraakt, ontwikkelt hij zich ook op emotioneel gebied. 
Tip: Vertel je baby wat je aan het doen bent als je zijn luier verschoond of hem een badje geeft. Zo wordt het meer interactief. 

4. Kalm blijven 
Blijf ook in stressvolle situaties kalm. Baby’s zijn extra gevoelig voor de gezichtsuitdrukkingen van hun ouders. Als ze zien dat je boos kijkt, kunnen ze dit gedrag kopiëren.
Tip: Een van de eerste woordjes die kinderen leren is “oh oh”. Door dit zinnetje weten ze wanneer iemand een fout maakt. Gebruik dit zinnetje zelf ook. “Oh oh, dat was niet slim”. 

5. Etenstijd met de familie
Je baby met de familie mee laten eten, geeft hem het gevoel dat hij onderdeel van de familie is. Als je kind overstapt van melk op vaste voeding, laat hem dan met zijn handen het eten ontdekken. Op deze manier leert hij dat jij hem als ouder vertrouwt. Ook leert je kind zo omgaan met zijn zintuigen als, smaak, reuk, aanraking en geluid. 
Tip: Weersta de drang om hem te helpen, zelfs als hij er een puinhoop van maakt! Als je kind groter is, kun je hem leren over de verschillende soorten voedsel. Geef je kind verschillende vormen en texturen voedsel , het verbetert de motoriek. Probeer de zin: “Nog één hapje”, te vermijden. Als je dat wel doet, eet je kind om jou een plezier te doen. Praat altijd tijdens de maaltijd. Zo leer je je kind dat de maaltijd een sociaal moment is. 

6. Uit wandelen
Het maakt niet uit of je baby in een wandelwagen of een draagzak zit, het gaat om de manier waarop jij je als ouder gedraagt. Als je geniet van de frisse natuur en de omgeving, zal je kind ook zien dat buiten bewegen leuk is. 
Tip: Noem de dingen die je buiten ziet hardop. Blaadjes, stenen of bomen. Laat je baby deze dingen ook aanraken. Heb je geen tijd om stil te staan, praat dan over de kleuren en de geur van bloemen. Je kind leert hierdoor de buitenlucht waarderen. 

7. Knuffel je partner
Door genegenheid te tonen naar je partner waar je baby bij is, laat hem zien hoe je familie behandelt met warmte en liefde. Hoe vaker hij jou en je man ziet knuffelen, hoe meer kans dat hij dit gedrag over gaat nemen. 
Tip: Wees niet te verlegen in het bijzijn van je kind. Kus en knuffel je partner regelmatig en zeg “Ik hou van jou”. Vermijd ruzies, voor hem voelt thuis op die manier aan als een veilige en zorgzame omgeving. 

8. Muziek
Muziek kan kinderen een concentratieboost geven. En hoe gek het misschien ook klinkt, het helpt ze om wiskunde beter te begrijpen. Door de melodieën en de beat ontdekken ze patronen, opeenvolgingen en tellen. 
Tip: Dans op muziek terwijl je je baby wiegt. Of tik zachtjes op zijn rug op de beat van de muziek mee. Laat je kind zelf ook muziek ontdekken door bijvoorbeeld een xylofoon en help hem spelen. Je baby werkt zo aan zijn motorische vaardigheden. 

9. Gedag zeggen
Tussen de zes en acht maanden en vijftien tot achttien maanden, kan het moeilijk zijn voor je baby om jou te zien vertrekken. 
Tip: Ga niet stiekem weg. Je baby zal zich dan verlaten voelen. Zeg daarom gewoon: “Doei. Ik ben zo thuis.”  en houd je afscheid altijd kort. Als je terug komt, geef je baby een knuffel en zeg “Ik zei toch dat ik zo terug zou komen. Ik heb je gemist. Ik zal altijd voor je terug komen.” Start hier al vroeg mee, zelfs als je baby nog niet snapt waar je het over hebt. Hij zal hier aan wennen en snappen dat je terug komt. 

Bron: parents.com

Reageer op artikel:
9 dingen die je baby elke dag leert
Sluiten