Marleen Staal
Marleen Staal Baby 30 nov 2018

Bijna 9 procent van alle baby’s woont vanaf geboorte bij één ouder

Was het vroeger heel normaal dat je opgroeide in huis met een vader en moeder, tegenwoordig wonen baby’s steeds vaker bij één ouder. En dat vanaf hun geboorte al.

Uit nieuwe cijfers van het CBS blijkt dat maar liefst 9 procent van alle baby’s in een eenoudergezin opgroeien. In 200 waren dat er 12.000, nu zijn dat ongeveer 15.200. Een behoorlijke stijging dus.

Wensbaby’s vs liefdesbaby’s

Voor deze verschuiving zijn verschillende oorzaken te noemen. Zo worden nieuwe vormen van ouderschap steeds gebruikelijker – denk hierbij aan co-ouderschap – en worden er ook eerder wensbaby’s dan liefdesbaby’s geboren in vergelijking met vroeger.

In het AD vertelt Jan Latten, hoogleraar Sociale Demografie aan de UVA, het volgende erover: “Vrouwen denken: heb je je grote liefde niet op je veertigste, dan is het misschien toch handig om maar vast dat kind te nemen.”

Grote, gelukkige familie

Dus gebeurt het ook steeds vaker dat er omgangsregelingen ontstaan tussen ouders over het opvoeden van de kinderen. We zijn volgens de hoogleraar anders gaan denken over gezinnen en het beeld van een grote, gelukkige familie is daarmee ook veranderd.

Inmiddels wonen bijna 1 op de 10 Nederlandse kinderen in een gezin  met één ouder.

Groeit jouw baby ook in een eenoudergezin? Praat er met andere moeders over op het Mamaforum

 

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Bijna 9 procent van alle baby’s woont vanaf geboorte bij één ouder
Sluiten