Redactie
Redactie Gezin 6 jun 2018

9 tips van de oppas voor mama

Mama zijn is keihard werken. Logisch dat je soms tijd voor jezelf nodig hebt. Gezellig uit eten, borrelen bij de buren of gewoon eens naar de kapper. Omdat je niet gezegend bent met familie om de hoek, heb je besloten een oppas aan te nemen. Maar de eerste keer de zorg uit handen geven aan een oppas… dat is best spannend. Voordat je vertrekt, zorg je dan ook dat de kinderen oppas-klaar zijn.

Maar is het huis wel oppas-proof? Voor de oppas is het oppassen ook best spannend. Zeker als ze nog wat jonger is. Oudermatch.nl deelt daarom tips van de oppas zelf. Zo ben je goed voorbereid op de komst van de oppas.

1. Het gesprek

Misschien ben je dit stadium al lang voorbij, maar het is goed om op voorhand een gesprek te voeren met de oppas. Tijdens de ‘sollicitatie’ wil je achterhalen wie je in huis haalt en hoe ze met jouw kinderen omgaat. Voor de oppas zelf is dit ook prettig. Ze kan alvast wennen aan het gezin en krijgt de mogelijkheid om vragen te stellen.

2. Het uurloon

Jongeren hebben nogal wat moeite om over geldzaken te beginnen. Toch wil de oppas graag weten waar ze aan toe is. Maak daarom tijdens het gesprek het uurloon bespreekbaar. Neem bij het berekenen van het uurloon verschillende factoren mee, zoals de hoeveelheid werk, eventuele extra werkzaamheden, het aantal kinderen en het tijdstip waarop ze oppast.

Tip:Vraag ook hoe de oppas weer terug naar huis gaat. Niet elke tiener heeft eigen vervoer of ouders die voor taxichauffeur willen spelen. Omdat een babysitter vaak nog wat jonger is, is het deels ook jullie verantwoordelijk om te zorgen dat ze veilig thuis komt.

3. De regels

Een oppas is geen mama. Instinctief weet ze dus niet wat wel en niet mag. Bespreek daarom samen de regels. Doe dit wanneer de kinderen aanwezig zijn. Zo zijn ze op de hoogte dat de oppas de regels kent en dit verkleint de kans dat ze een loopje met haar nemen. Vertel hoe laat de kinderen naar bed gaan, welke tv-kanalen ze wel of niet mogen kijken en wat en vooral hoeveel er gesnoept mag worden.

4. De oppas is geen verpleegkundige

Ga er niet van uit dat de oppas medische klachten weet te behandelen. Vertel op voorhand eventuele klachten en behandelingen van je kind of welke medicijnen je kind in moet nemen. Denk hier niet te licht over. De oppas kan, eventueel samen met haar ouders, beslissen of het verstandig is dat ze die avond komt oppassen.

Tip:Wees ook open over iets simpels zoals luizen. Al is het maar om te voorkomen dat de oppas je kleintje per ongeluk een dikke knuffel geeft en de volgende dag met een jeukend hoofd loopt.

5. Eten en drinken

Zorg voor wat eten en drinken. Niet alleen voor je eigen kinderen, maar ook voor de babysitter. Wellicht klinkt dit logisch. Toch wordt het in de praktijk nog wel eens vergeten. Verwacht je dat de oppas een warme maaltijd bereidt? Kijk goed of je de combinatie van koken wil combineren met oppassen. Wellicht is handiger om voor een kant en klare maaltijd of pizza te zorgen. Komt de oppas rond etenstijd en ben jij nog thuis, vraag dan of ze mee wil eten. De avondmaaltijd is vaak een goed moment om een gezellige (oppas)avond in te luiden.

6. Bijzondere gewoontes

Elk gezin en ieder kind ontwikkelt eigen gewoontes en een bijzondere codetaal. Voor je gezin zo gewoon dat je er zelf niet meer bij stil staat. Maar voor een oppas is het compleet nieuw en kan het flink wat zoekwerk opleveren. Heeft je kleintje een speciaal woord voor drinken, eet hij zijn eten enkel samen met een glas melk of kan hij echt niet slapen zonder zijn knuffelbeer? Laat het de oppas weten.

7. Ongemakkelijke voorwerpen

Laat geen voorwerpen rondslingeren die je in verlegenheid kunnen brengen. Als je niet wilt dat je eigen moeder, zus of kind het ziet, wil je zeker niet dat de oppas erover struikelt. Heb je geen voorwerpen die je laten blozen? Loop het huis toch nog eens na. Er is namelijk een verhaal bekend van een oppas die tegen pikante voorwerpen in de slaapkamer aanliep. En een ander voelde zich ietwat opgelaten bij het vinden van een zak wiet in de keukenla. Dit soort voorvallen zorgen voor een opgelaten situatie.  

8. Afspraak is afspraak

Als de oppas op het laatste moment afzegt, is dat vervelend. Andersom geldt dit ook. Mocht je de oppas toch plotseling niet meer nodig hebben? Zorg dan voor compensatie in de vorm van een geldbedrag of plan een nieuwe oppasavond in.

Tip: Heb je onverwacht een oppas nodig? Grote kans dat de oppas al andere afspraken heeft of huiswerk moet maken. Komt ze je toch uit de brand helpen? Laat zien dat je dit waardeert. Een fooi, knutselwerkje van de kids of doos met chocolaatjes tovert al een glimlach op het gezicht.

9. Oppas zoeken

Heb je in de buurt al naar een oppas gezocht, maar nog niemand gevonden? Probeer dan eens een online platform zoals Oudermatch.nl. Hier vind je snel een geschikte oppas voor jouw gezin.

Reageer op artikel:
9 tips van de oppas voor mama
Sluiten