Redactie
Redactie Baby 7 jun 2018

9 tips voor nieuwbakken moeders

Nog even en je baby wordt geboren. Hoewel je je natuurlijk máánden hebt voorbereid, is het soms best even wennen met een baby erbij. Want van twee ben je opeens met drie. En die nieuwkomer in het gezin vraagt ook best wat aandacht. Dat je onzeker bent en het even niet meer weet, is dan ook hélemaal niet gek. Wij hebben negen tips voor alle nieuwbakken mama's!

1. Ik wil mama!

En dus niet papa of de buurvrouw. Want tuurlijk, die zijn óók hartstikke lief maar na negen maanden in jouw veilige, warme buik moet je kind wel even wennen aan de grote weide wereld. En niets is dan zo fijn als de bekende geur, stem en overheerlijke knuffels en kusjes van mama! Geef -als het even kan- toe aan de behoefte van je newborn. Er komt snel genoeg een tijd dat hij het ook prima vindt als hij in de armen of op schoot ligt bij iemand anders.

2. Een ritme opbouwen duurt even

Een slaapritme opbouwen kost tijd en gaat bij één sneller dan bij de ander. Er zijn baby’s die vanaf de eerste week al doorslapen en er zijn baby’s die na een jaar nog niet doorslapen. Zorg tijdens de eerste periode voor extra rustmomentjes voor jezelf. Plan je dagen niet te vol en maak duidelijke afspraken met je partner over wie wanneer kan bijslapen. Zo houd je de gebroken nachten langer en makkelijker vol.

3. Ik doe het niet expres…

Er is geen enkele baby die huilt, gewoon omdat hij zin heeft om de hele dag te huilen. En ja, er zullen zeker dagen zijn waarin je je afvraagt of je baby ooit nog stopt met huilen, maar vergeet nooit dat een baby altijd huilt met een reden.

4. Goedbedoelde adviezen

Nu je zwanger bent, vliegen de adviezen je om de oren. En hoewel iedereen het natuurlijk goed bedoelt, duizelt het je soms van alle bevallingsverhalen en goede tips. Hoe goedbedoeld ook, ga altijd af op je eigen gevoel. Je moederinstict laat je zelden in de steek en zelf voel je het allerbeste aan wat jij en je kind het prettigst vinden.

5. Het huishouden organiseren

Toen jullie nog met z’n tweetjes waren, was het geen probleem om elke avond pas na achten te eten of een feestje pas te verlaten als je daar zin in had. Nu er een baby is vergt dat wat flexibiliteit. Je kind zal zich niet aanpassen aan jullie schema, maar bepaalt de komende tijd jullie schema. Het kan dus zomaar zijn dat jullie opeens een ritme  opbouwen waar je soms best even aan moet wennen. Maar als je merkt dat het goed werkt voor je kind, zal ook jij je snel kunnen schikken aan jullie nieuwe ritme

6. Voedingshoekje

De één vind het geen probleem om de baby en plein public te voeden, de ander wil wat privacy. En zo is het ook met baby’s . De één drinkt prima tijdens een druk feestje de ander is alleen maar afgeleid door al die prikkels. Kijk goed waar jullie je prettig bij voelen en zoek de rust op als dat nodig is.

7. Give it some time

Een zwangerschap en een bevalling zijn niet niks. Dat je daar van moet bijkomen – en dat dat misschien wel een jaar duurt – is heel normaal. Geef jezelf de tijd om te ontzwangeren en verwacht niet dat je na een week weer vrolijk rondhuppelt.

8. Goede en slechte dagen

Het is allemaal even wennen. Voor jou, je partner en natuurlijk ook voor de baby. Niet gek dus dat de ene dag net even wat lekkerder loopt dan de ander. Met een nieuw gezinslid erbij zal dat voorlopig ook nog wel even zo blijven. Go with the flow, stress niet teveel als het even tegen zit, gooi er zo nu en dan wat humor tegenaan en vergeet nóóit dat na een fikse regenbui het zonnetje altijd weer gaat schijnen.

9. Twijfel nooit aan jezelf!

Wat er ook gebeurt, twijfel nooit aan jezelf! Jij bent nu moeder en jij weet als geen ander hoe je voor je kindje moet zorgen!

Bron: Babyology.com

Reageer op artikel:
9 tips voor nieuwbakken moeders
Sluiten