Redactie
Redactie Gezin 7 jun 2018

9x zo laat je je kind speciaal voelen

Werken, afspraken met vriendinnen, het huishouden: soms kun je het gevoel hebben dat je je kind te weinig aandacht geeft en je dit dubbel en dwars moet goedmaken. Maar kinderen zijn al blij met héle simpele en kleine dingen.

“Kinderen voelen zich speciaal als zij worden gerespecteerd, opgemerkt en als er naar hun wordt geluisterd”, vertelt familiecoach Leigh Leverrier. “Maak je kind dan ook duidelijk dat je daadwerkelijk luistert naar zijn verhalen.”

Knuffelen en stoeien

“Het gaat niet om de activiteiten”, voegt psycholoog Doris Jeanette hieraan toe. “Het gaat om de energie achter die activiteiten waardoor een kind zich geliefd voelt.” En dat betekent dat je je kind aandacht geeft door onder andere knuffelen en stoeien.

En zo doe je dat!

1. Maak tijd voor je kind in de ochtend

Al in de vroege morgen zet je de toon voor de rest van de dag. Het is dat rustige moment voordat de hectiek van de dag begint. Ga nog even met je kind knuffelen in bed of klets onder het samen ontbijten.

2. Knuffelen!

Fysiek contact is essentieel voor je kind om zich met jou verbonden te voelen én speciaal. En wat is er nou fijner dan lekker knuffelen met je kind?

3. Vertel speciale verhaaltjes aan je kind

Kinderen vinden het heerlijk om in het middelpunt van de belangstelling te staan. Laat je kind maar de superheld zijn in zijn eigen verhaal!

4. Vraag je kind om hulp

Je bent natuurlijk snel geneigd om je kind ook echt als een ‘klein kind’ te behandelen en álles voor hem te doen. Maar kinderen kunnen ook een heleboel zelf! Vraag je kind dan ook om je te helpen met bijvoorbeeld de boodschappen en het koken van eten. Daardoor zal hij zich belangrijk en dus ook speciaal voelen.

5. Overtreed de regels

Yes: kinderen houden ervan om regels te overtreden. En dat hoeft helemaal niet extreem te zijn! Bedenk eens hoe leuk het zou zijn voor je kind om iets heel geks te eten als avondeten of om lekker lang op te blijven en een film te kijken.

6. Maak samen lol als je kind naar bed gaat

Net als de ochtend samen beginnen belangrijk is, geldt dat ook voor de avond – maar dan om samen af te sluiten. Voor je kind is het van belang om ontspannen in slaap te vallen. Tandenpoetsen, daarna een verhaaltje voorlezen en nog even samen in bed kletsen.

7. Doe lekker gek samen

Voor je kind is het heerlijk als jij ook gewoon lekker gek kunt doen, in plaats van dat je altijd de serieuze volwassenen bent. Jij kunt je ook in hun wereld verplaatsen en dat voelt fijn voor je kind. Gekke liedjes zingen, rare dansjes doen of gekke bekken trekken: zo moeilijk is het niet!

8. Vertel je kind hoe speciaal hij voor jou is

Niet alleen daden, maar ook woorden! ‘Ik houd van jou’ of ‘ik ben trots op jou’ en ‘wat kun jij dat goed!’, is voor kinderen heel fijn om te horen. Focus je dan voor al op de ‘jij’ en ‘jou’ in wat je zegt, het gaat immers om je kind en niet om jouzelf.

9. Besteed aandacht aan de kleine dingen

Ook de kleine, meest simpele dingen kunnen ervoor zorgen dat je kind zich ontzettend speciaal voelt. Laat bijvoorbeeld lieve briefjes onder het kussen van je kind achter, geef hem een koosnaam of houd samen een verkleedpartijtje.

Bron: Babycenter

Reageer op artikel:
9x zo laat je je kind speciaal voelen
Sluiten