Redactie
Redactie Zwanger 6 jun 2018

Aambeien en zwangerschap

Zo’n 70 procent van de zwangere vrouwen krijgt tijdens haar zwangerschap of na de bevalling last van aambeien. Maar waarom? Wat zijn aambeien en hoe kun je ze behandelen?

Wat zijn aambeien?

Aambeien zijn gezwollen bloedvaatjes aan de binnenkant van je endeldarm, vlakbij de anus. Als inwendige aambeien opzwellen, kunnen ze naar buiten uitzetten en klachten veroorzaken. Niet echt smakelijk hè? Daarom praten we er liever niet over, maar helaas zijn aambeien een veel voorkomend zwangerschapskwaaltje.

Waardoor ontstaan aambeien?

Zwangere vrouwen krijgen aambeien door hun zwangerschaps – hormonen. Deze hormonen maken je bloedvatwanden dunner terwijl het gewicht van je baby en de groeiende baarmoeder meer druk op je darmen en bloedvaten zetten. Ook krijgen vrouwen na de bevalling vaak aambeien door het harde persen en doordat de baby tijdens de bevalling op je anus drukt. Deze ‘bevallingsaambeien’ verdwijnen meestal na een week of twee.

De symptomen

  • Irritatie
  • Jeuk
  • Anale afscheiding
  • Kleine hoeveelheid bloed in de ontlasting
  • Branderig, pijnlijk gevoel

Kun je aambeien voorkomen?

Jammer genoeg zijn aambeien niet te voorkomen. Je kunt wel veel vezels, groenten en fruit eten om je stoelgang op gang te houden. Ook bewegen en water drinken helpt hierbij. Heb je moeite met poepen? Probeer dan niet te persen, die extra druk vergroot de kans op aambeien. Leun naar achteren op de wc, dan kan je ontlasting makkelijker naar buiten. Spoel met water en gebruik zo min mogelijk wc-papier.

Reageer op artikel:
Aambeien en zwangerschap
Sluiten