Elke dag weer een struggle om je kleintje aan te kleden? 9 tips die je door deze fase heen helpen

Dat ontzettend lieve kindje van jou verandert ongetwijfeld wel eens in een draak(je). Tijdens het aankleden bijvoorbeeld. Het kan dan ook een enorme strijd zijn om je peuter of kleuter op een normale manier in een setje kleding te hijsen. Geen paniek, wij geven je negen onmisbare tips om je hier doorheen te helpen.

Je kindje aankleden zonder struggles

Als je haast hebt, zit je al helemaal niet te wachten op een peuter die tegen alles ‘nee‘ zegt. Van niks willen eten tot het weigeren van aankleden. Pff. Gelukkig kun je een aantal trucjes toepassen waardoor het allemaal nét wat soepeler zal gaan.

1. Maak er een spelletje van

Gelukkig zijn kinderen op deze leeftijd ontzettend gevoelig voor spelletjes. Zorg er in dit geval wél voor dat ze hoe dan ook winnen. Stel je voor dat je een wedstrijdje ‘wie heeft als eerste z’n sok aan’ speelt en jij hebt hem eerder aan. Oei.

Je kunt bijvoorbeeld wel een timer zetten op je telefoon en kijken of ze hun eigen record kunnen verbreken met aankleden.

2. Check of de kleding goed past

Ook niet onbelangrijk. We proberen ons zelf ook wel eens tevergeefs in een veel te strakke broek te hijsen. Helemaal niet fijn. Controleer dus ook of de kleding voor jouw kleintje nog goed past. Ze groeien nou eenmaal als kool dus als het echt niet meer lukt om die legging aan te krijgen, wordt het toch tijd voor een ritje naar de winkel.

3. Geef iets terug voor het aankleden

Moedermaffia doe je ogen maar even dicht voor deze. Als je echt haast hebt, laat staan tijd hebt voor een spelletje, zul je op sommige momenten met wat anders moeten komen. Een compromis. Als ze beloven dat ze zich snel (laten) aankleden, lees jij een extra boekje voor vanavond. Tja, voor wat hoort wat.

4. Laat ze zelf kiezen

Laat jouw kindje zelf zijn of haar outfit bij elkaar zoeken. En ja, daar komen soms de meest bizarre combinaties uit maar het kan wel helpen bij het aankleden. Ze hebben tenslotte zelf iets uitgekozen dat ze aan willen trekken. Die nette blouse komt op zondag wel weer, mama.

LEES OOK: Een peuter opvoeden? Deze 10 fouten maakt iedere ouder

5. Neem ze mee naar de winkel

Sommige kindjes zijn hier natuurlijk nog wat te jong voor, maar hoe ouder ze worden hoe beter dit kan. Sommige kids vinden het hartstikke leuk om mee te gaan naar de winkel. Ze kunnen zelf wat uitzoeken of in ieder geval aanwijzen wat ze leuk vinden (en dus een stijl ontwikkelen). Ze kunnen haast geen ‘nee’ meer verkopen als jij nu zegt dat ze het zelf heeft uitgezocht in de winkel.

6. Trucjes om af te leiden

Er bestaat ook nog steeds zoiets als afleiding. Als moeder ken je na een paar jaar zo’n beetje alle slimme manieren om jouw kleine af te leiden. Als je jouw dreumes omkleed in zijn kamer, is het een slim idee om bijvoorbeeld muurstickers op te plakken. Ben je echt radeloos? Dan kun je ze altijd nog even 5 minuutjes naar een leuk filmpje laten kijken op je telefoon. Guilty.

7. Maak wat leuks van het aankleden

Maak van het aankleden een fijn of leuk moment voor je kind. Zing een liedje over het aankleden of trek een gekke bek als je een sok aantrekt.

8. Koop makkelijke kleding

Denk ook aan jezelf als je kleding voor je kind koopt. Dat wil zeggen: ga opzoek naar kleding met ritsen, drukknopen en klittenband. Alles om het lot (van jou) een beetje te helpen in de ochtend.

Romper

Reageer op artikel:
Elke dag weer een struggle om je kleintje aan te kleden? 9 tips die je door deze fase heen helpen
Sluiten