Sherita Jager
Sherita Jager Baby 11 mei 2021

Raak mijn baby niet aan: zo houd je nieuwsgierige mensen op afstand

“Oh wat een schatje. Wat een kleine voetjes. Mag ik ze even aanraken?” De meeste moeders gruwelen bij de gedachte van een wildvreemde die hun kleintje aanraakt. Maar ís het echt zo erg? En is deze niet-aanraken-bordje dé oplossing voor grijpgrage handen?

Een nieuwe trend?

Het niet-aanraken-bordje is de nieuwe trend onder ouders die het zat zijn. Een mooi en eventueel gepersonaliseerd bordje maakt duidelijk dat jij én je kindje niet gediend zijn van ongevraagde aanrakingen. Het bordje wordt aan de kinderwagen vastgemaakt en praat voor jou of jouw baby: ‘Raak mij niet aan, jouw grote bacteriën zijn gevaarlijk voor mij!’ Helemaal duidelijk, toch?

Veel bacteriën op straat

Een jonge of zieke baby geeft veel zorgen. Ouders en bezoek nemen dan ook de nodige voorzorgsmaatregelen om dit te voorkomen. Je handen extra wassen en ontsmetten, je schoenen uitdoen, fair enough, toch? Maar vaak zijn het juist de bacteriën op straat die het gevaarlijkst zijn voor jonge baby’s.

Het immuunsysteem is nog lang niet klaar

Sommige ouders vinden de bordjes overdreven en zeggen dat een gezonde portie bacteriën geen kwaad kan. Ook menen dat het aanraken goed is voor de sociale ontwikkeling. Toch is het echt niet overdreven om onbekenden op straat te vragen of ze jouw kind niet willen aanraken.

Baby’s en jonge kinderen zijn vatbaarder voor ziektes. Vooral de allerkleinsten zijn erg gevoelig voor bacteriën en moeten dan ook goed beschermd worden tegen invloeden van buitenaf. Het eerste levensjaar is namelijk de meest risicovolle periode in een mensenleven en het immuunsysteem is nog niet goed genoeg ontwikkeld.

Een kindje werkt hard om te groeien en het immuunsysteem te ontwikkelen maar het duurt zo’n vijf jaar voordat het immuunsysteem van een kind voltooid is.

LEES OOK: 5 manieren om je immuunsysteem een boost te geven als je zwanger bent

Goedbedoelde mensen op afstand houden

Johanna Ackerman is één van de makers van deze niet-aanraken bordjes. Toen haar neefje met gaatjes in zijn hart werd geboren moest hij geopereerd worden. De moeder was erg bezorgd over de bacteriën en infecties waar het jongetje in contact mee zou kunnen komen vóór en na zijn operatie. “Ik wist dat ik haar kon helpen met deze bordjes. Zo hoefde ze niet telkens te vragen of mensen haar kind niet wilden aanraken.”

Toen Johanna zelf moeder werd, bleken de bordjes ook voor haar eigen kind een uitkomst. Haar baby werd te vroeg geboren en was hierdoor extra vatbaar voor bacteriën. Toen andere moeders de bordjes zagen en zeiden er ook een te willen, begon Johanna haar webshop. “Het is geen magische oplossing om je kinderen te beschermen, maar het zorgt er wel voor dat mensen die het goed bedoelen, per ongeluk schade aanrichten.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Raak mijn baby niet aan: zo houd je nieuwsgierige mensen op afstand
Sluiten