Redactie
Redactie Gezin 7 jun 2018

Actie op de achterbank

Op vakantie gaan met de auto én kleine kinderen is een uitdaging. Hoe zorg je dat de reis fijn verloopt? Ons stappenplan geeft je tips voor elke fase van de reis!

Stap 1) Voorbereiding

Voorbereiding is het sleutelwoord. Maar ook: de favoriete speeltjes mee en vooral geen haast hebben. Zorg ervoor dat je ruim op tijd inpakt – het liefst al een of twee dagen voor je vakantie – en niet hals over kop vertrekt. Dan vergeet je vast iets wat je kind net zo graag wil hebben onderweg. Begin op tijd met reistabletten als je kind last heeft van reisziekte. Tip: Vertrek rond bedtijd zodat je kinderen het eerste deel van de reis slapen.

Stap 2) Comfort

Zorg voor een fijne temperatuur met behulp van airconditioning of zonwering, anders wordt je kind hangerig, moe en geïrriteerd. Je kunt de dag het beste in stukjes hakken en telkens toe werken naar de tussenstop, zoals: “Bij de volgende stop krijg je een ijsje'. Stop in ieder geval om de twee uur. Even naar buiten, spelen op een grasveldje, lekker picknicken en van de zon genieten en dan weer verder.

Stap 3) Vermaak

Zingen, muziek luisteren en het vertellen van verhaaltjes zijn ideale autoactiviteiten. Zorg voor luisterverhalen of spreek thuis hun lievelingssprookjes in. Spelletjes als 'ik zie, ik zie wat jij niet ziet', of 'wie telt de meeste rode auto's', doen het goed. Verder zijn kleurboeken, plakplaatjes voor op de ramen en een spelcomputer leuk. Hang speelgoedzakken op, zodat de kinderen makkelijk bij hun spullen kunnen.

Stap 4) Op tijd eten en drinken

Hou zoveel mogelijk het normale dag- en nachtritme aan. Probeer je kinderen op dezelfde tijden als thuis eten en te drinken te geven. Geef, als het warm is, extra drinken. Water is ideaal: het lest de dorst en plakt of stinkt niet wanneer het over de autobekleding gaat. Van veel snoepen en eten worden kinderen vaak vervelend. Geef daarom niet steeds toe aan de vraag om lekkers. Stel snoepen zo lang mogelijk uit.

Veiligheid onderweg

 • Zorg voor een veilig autostoeltje of – bij grotere kinderen – een zittingverhoger. Voor beiden zijn speciale slaapkussens te koop om de reis extra comfortabel te maken.
 • Doe de achterdeuren tijdens het rijden altijd op (kinder)slot.
 • Leg je kinderen uit dat ze – ook als er gestopt wordt – nooit zomaar mogen uitstappen en altijd bij papa en/of mama moeten blijven
 • Laat slapende kinderen nooit achter in een auto die in de zon staat. Denk eraan dat de airconditioning niet meer werkt als de motor uitgeschakeld is.
 • Als je even uit de auto móet, zet dan de auto in de schaduw, draai de raampjes open en houd altijd zicht op de auto.

Extra vermaaktips:

 • Kondig van tevoren aan wie er de volgende keer mag bestellen en betalen in het wegrestaurant, of wie het geld voor de tol mag geven.
 • Vraag bij verkeersbureaus van de landen waar je doorheen/naartoe reist om informatie over rustplaatsen/speeltuinen langs de weg. Plan je route zodanig dat je bij de leukste plekken stopt.
 • Kleine speeltjes die je gemakkelijk mee kunt nemen – en bijvoorbeeld af en toe als cadeautje geven- zijn ballonnen, handpopjes, kleurboeken, potloden, en stickers.
 • Raad- en wedspelletjes, wie heeft ze niet gespeeld? Speel ‘ik zie ik zie wat jij niet ziet en het is….', ‘je mag geen ja of nee zeggen’, raad wie de eerste rode auto ziet en probeer te gokken welk dier jullie als eerste zullen zien.
 • Er zijn speciale stiften – voor whiteboards – waarmee je de kids op de ramen kunt laten tekenen. Met een nat doekje erbij kunnen ze het zelf uitvegen en opnieuw beginnen.
 • Laat tekeningen maken om straks het vakantiehuis/de tent mee te versieren.
 • Speel autobingo (dit zul je uiteraard eerst zelf moeten maken, door het tekenen van bingokaarten waarop dingen staan die je onderweg kunt tegenkomen. De eerste met een volle kaart wint een cadeautje).
 • Bij de ANWB zijn kinderroutekaarten verkrijgbaar. Met deze versimpelde routekaarten kunnen de kinderen de route volgen. Zo kunnen ze ‘helpen’ bij het vinden van de route. Stel ze vragen over wat er gaat komen.
 • Verhaaltje bedenken, om de beurt een stukje.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Actie op de achterbank
Sluiten