Redactie
Redactie Dreumes 6 juni 2018

Afscheid van het ochtendslaapje

Is je kind tussen de vijftien en achttien maanden oud, dan zal hij zijn ochtenddutje niet meer nodig hebben. Overstappen naar alleen een middagslaapje is voor sommige kinderen best pittig. Wij leggen uit hoe je dit kunt aanpakken.

Vaak geeft je kind zelf aan dat hij klaar is om wakker te blijven. Je ziet ook dat hij niet meer gaapt of traag wordt in de ochtend. Of je merkt juist dat hij de rest van de dag minder slaap nodig heeft na zijn ochtenddutje en daardoor zijn slaapschema in de war raakt.

3 Tips: overstappen naar het middagslaapje

1) In het begin zal zijn middagslaapje langer duren dan normaal, omdat hij extra moe is van de ochtend. Probeer dit dutje toch niet te lang te rekken, anders slaapt hij ’s avonds weer niet goed.

2) Je merkt waarschijnlijk wel dat je kind nog moet uitrusten rond de tijd dat hij normaal zou gaan slapen ’s ochtends. Zorg dat hij op een andere manier rust pakt. Zet hem met zijn knuffel op de bank en zet wat rustige muziek op of lees een boekje voor. Zolang je kind maar even kan uitrusten.

3) Zorg er voor dat je geen autoritjes maakt rondom de tijd dat hij normaal zijn ochtenddutje doet. In slaap vallen is dan wel erg verleidelijk voor je kind. Met als gevolg dat hij zijn middagdutje niet wil doen en in de avond chagrijnig en moe wordt.

Weten hoeveel slaap jouw kind op zijn leeftijd precies nodig heeft? En hoe je dit kunt verdelen over de dag? Bekijk ons handige slaapschema!

Reageer op artikel:
Afscheid van het ochtendslaapje
Sluiten