Redactie
Redactie Zwanger 20 apr 2020

Afscheiding tijdens je zwangerschap – ook dat kan veranderen!

Als je zwanger bent, is het normaal dat je vaginale afscheiding verandert. Maar over welke veranderingen hebben we het dan? Wat kun je verwachten?

Hieronder hebben we een aantal symptomen en mogelijkheden voor je op een rijtje gezet. Maar onthoud, wanneer je twijfelt of jouw afscheiding normaal is, neem dan altijd contact op met je huisarts!

Afscheiding na de bevruchting

Je merkt vaak meteen nadat je zwanger bent geworden dat je afscheiding verandert. De hoeveelheid neemt toe en het kan in het begin wat dikker zijn of van kleur veranderen. Dit komt doordat je lichaam moet wennen aan de zwangerschap.

Afscheiding tijdens je zwangerschap

Normale afscheiding tijdens je zwangerschap is doorzichtig of wit en vloeibaar, slijmerig en plakkerig. Hoe verder je in je zwangerschap komt, hoe wateriger en dunner dit wordt. Veel vrouwen vinden het moeilijk om dan afscheiding van vruchtwater te onderscheiden. Het belangrijkste verschil is dat vruchtwater zoetig ruikt en afscheiding praktisch geurloos is. Daarnaast is afscheiding plakkerig en vruchtwater niet.

Tip: Moeite om te zien of het toch geen vruchtwater is? Zo onderscheid je vruchtwater van afscheiding.

Vaginale hygiëne

Als je afscheiding toeneemt tijdens je zwangerschap, is er een grote kans dat je juist jezelf extra goed wilt wassen. Maar pas op, was je vagina alleen met lauw water. Gebruik geen zeep en ook geen speciale vaginale zeep, zelfs die kan de zuurgraad van je vagina beïnvloeden en de kans op een infectie vergroten.

Wist je dat je tijdens je zwangerschap extra vatbaar bent voor vaginale (schimmel)infecties? Daarom is een goede hygiëne belangrijk. Toch jeuk of verandering in kleur of geur van je afscheiding? Ga dan naar je huisarts!

Wat als je afwijkende afscheiding hebt?

 • Korrelige afscheiding
  Dit duidt vaak op een (beginnende) schimmelinfectie. Dit is niet schadelijk voor je baby. Neem contact op je met je huisarts voor een juiste behandeling.
 • Bloederige afscheiding
  Als er bloed in je afscheiding zit, hoeft er niet iets mis te zijn. Zeker tijdens de eerste maanden van je zwangerschap kun je door hormonale veranderingen en innesteling van het eitje wat bloedverlies hebben.
 • Andere kleur afscheiding
  Een lichtbruine kleur kan te maken hebben met wat licht bloedverlies, zie hierboven. Als je het een groene of gele kleur aanneemt, is het verstandig om je huisarts te bellen.
 • Waterige afscheiding
  Hoe verder je in je zwangerschap komt, hoe wateriger je afscheiding zal worden. Dit is volkomen normaal. Twijfel je of het vruchtwater is? Je kunt makkelijk een check uitvoeren. Vruchtwater heeft een zoetige geur en is niet plakkerig.

Meer lezen over zwangerschap kwaaltjes?

Reageer op artikel:
Afscheiding tijdens je zwangerschap – ook dat kan veranderen!
Sluiten