Redactie
Redactie Gewicht 6 jun 2018

Afvallen na je zwangerschap

Tijdens je zwangerschap ben je trots op je groeiende buik, maar na de bevalling kijk je vast niet meer graag in de spiegel. Hoe krijg je de zwangerschapskilo’s er af? Wij hebben het voor je op een rijtje gezet.

Het is normaal dat je in gewicht aankomt als je zwanger bent. De ene mama kweekt wat meer kilo’s dan de andere, maar het gemiddelde is ongeveer twaalf kilo. Na je bevalling ben je zo’n vijf kilo direct kwijt en in je kraamperiode vier kilo. In de borstvoedingsperiode verlies je vaak ook kilo’s. 

Tip: Waar gaan al die kilo’s in zitten tijdens de zwangerschap? Zo zijn de zwangerschapskilo’s verdeeld.  

Niet meteen lijnen

Het meeste gewicht verlies je in de eerste zes maanden na je bevalling. Daarna gaat het helaas niet meer zo snel. Let op! Het is niet goed om streng te lijnen in de eerste zes weken na je bevalling. Je lichaam heeft tijd nodig om te ontzwangeren. Het is wel goed om gezond te eten en niet veel te snoepen.  

Borstvoeding? Geen dieet!

Enkele maanden na je bevalling zou je aan een dieet mogen denken. Maar niet als je borstvoeding geeft. Dan komen er giftige afvalstoffen in de moedermelk terecht en dat is weer schadelijk voor je baby. Als je borstvoeding geeft, zou je eigenlijk juist iets meer moeten eten. Je lichaam heeft tijdens deze periode 600 tot 1000 calorieën meer nodig dan anders. 

Tip: Maak je baby’s voeding gezond. Lees wat je beter wel en niet kunt eten tijdens de borstvoedingsperiode.  

Zo word je weer fit!

Hoe pak je je lichaam nu aan? En waar start je mee? Je kunt beginnen met het trainen van je bekkenbodemspieren. Daarmee kun je op een rustige manier al beginnen tijdens je kraamperiode. Er wordt aangeraden om tenminste zes weken rustig aan te doen. Daarna zou je geleidelijk kunnen beginnen met bijvoorbeeld wandelen, fietsen en zwemmen of je abonnement op de sportschool weer kunnen activeren. Luister wel goed naar je lichaam en doe het rustiger aan als je nu volop aan het ontzwangeren bent. 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Afvallen na je zwangerschap
Sluiten