Redactie
Redactie Gezondheid 6 jun 2018

Alcohol tijdens je zwangerschap

“Ach, één glaasje wijn mag toch wel?”, is wat veel vrouwen denken als ze zwanger zijn. Maar ook al lijkt één glas alcohol heel weinig, elk glas kan een glas te veel.

Veel aanstaande mama’s beseffen zich niet dat een kleine hoeveelheid alcohol al gevolgen kan hebben voor je kind. Uit recent onderzoek blijkt namelijk dat bijna de helft van de Nederlandse zwangere vrouwen alcohol blijft drinken tijdens hun zwangerschap. De tien grootste verslavingsinstellingen trekken daarom aan de bel en doen een oproep voor meer aandacht voor dit onderwerp.

Effect van alcohol op je ongeboren baby

Ook al drink je maar een paar glazen wijn tijdens je zwangerschap, de gevolgen kunnen groot zijn. Naast een groeiachterstand, veel huilen en kampen met slaap- en concentratieproblemen kan je baby ook geboren worden met neurologische beschadigingen. Zo kan je baby te wereld komen met een verstandelijke handicap, een lager IQ, een slecht geheugen of autisme.

Het FAS Syndroom

Eén van de ernstigste gevolgen van alcohol drinken tijdens je zwangerschap is het FAS Syndroom (Foetaal Alcoholsyndroom). Een baby die geboren wordt met FAS kan beschadigingen hebben aan zijn centrale zenuwstelsel, nieren en hart. Maar hij kan ook een beperkt denkvermogen hebben. Per jaar worden er vijfhonderd baby’s geboren met FAS.

Wanneer heb je kans op FAS?

FAS kan optreden als je zes glazen alcohol per dag drinkt, maar ook als je op sommige momenten meer dan zes glazen alcohol drinkt. Van een paar glazen wijn verdeeld over je gehele zwangerschap krijgt je kind dus geen FAS, maar kunnen wel de bovenstaande gevolgen optreden.

Maar hoeveel alcohol is te veel?

Een glaasje bij de wekelijkse vrijdagmiddagborrel op je werk of tijdens een gezellig etentje moet toch wel kunnen? Helaas is het niet te zeggen hoeveel alcohol al schadelijk is, daarom raden we je aan om geen alcohol te drinken. Iedere vrouw en baby is verschillend, dus het effect van alcohol is bij iedereen anders. Drink ook niet om stress te verminderen. Als je namelijk elke week een stressmomentje hebt en telkens een glas wijn drinkt, kan dat gevolgen hebben voor je baby.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Alcohol tijdens je zwangerschap
Sluiten