Leanne Hansma
Leanne Hansma Zwanger 31 okt 2018

Alcohol drinken in het begin van je zwangerschap: dit zijn de gevolgen

We weten allemaal dat alcohol drinken en roken tijdens de zwangerschap not done is. Los van het feit dat het niet goed is voor jezelf, is het al helemaal niet goed voor de baby.

Wanneer je erachter komt dat er een klein mensje in je buik groeit vraag je je waarschijnlijk meteen af of je nog gedronken hebt in die tijd ervoor. Je wilt natuurlijk niet dat de baby er last van krijgt.

Alcohol en zwangerschap

Alcohol drinken tijdens de zwangerschap kan veel nare gevolgen hebben op de ontwikkeling van je kindje. Wanneer je drinkt tijdens de zwangerschap kan je kindje geboren worden met verschillende afwijkingen en complicaties. Denk bijvoorbeeld aan een verstandelijke beperking, een groei achterstand, een lager IQ of het FAS Syndroom (Foetaal Alcoholsyndroom).

Alcohol tijdens je zwangerschap

Maar zegt recent onderzoek dat een kleine hoeveelheid alcohol drinken niet zo schadelijk lijkt te zijn als dat er steeds gezegd wordt. Dr. Fergus McCarthy en andere onderzoekers keken hierbij naar de risico’s die je loopt door het drinken van alcohol tijdens zwangerschap. Het gaat hierbij om complicaties en aandoeningen als een hoge bloeddruk, laag geboortegewicht en vroeggeboortes.

Kleine hoeveelheid

Het onderzoek dat gepubliceerd is in ‘Obstetrics and Gynecology’, laat zien dat een paar glazen alcohol in de eerste twaalf weken van de zwangerschap geen extra risico’s met zich mee lijken te brengen. Toch wordt er door experts altijd gezegd dat je beter geen alcohol kunt drinken en de gevolgen liegen er ook niet om. Hoe zit dat dan precies en waar moet je je nou aan houden?

Het onderzoek

Tijdens hun zwangerschap werden meer dan 5600 zwangere vrouwen gevraagd naar hun drinkgedrag. De uitkomst hiervan was nogal verschillend. Gemiddeld dronken de vrouwen drie tot meer dan zeven alcoholische drankje per week. Van al deze vrouwen werd ook de bevalling vergeleken. Wat de onderzoekers opviel: het aantal vroeggeboorten, hoge bloeddruk en baby’s met een laag geboortegewicht was bij alle vrouwen ongeveer gelijk.

Niet drinken

Ook al geeft het onderzoek misschien aan dat het drinken van alcohol in het eerste trimester minder schadelijk voor de baby is dan gedacht, blijft het advies om niet te drinken tijdens de zwangerschap. Mocht je toch alcohol hebben gedronken omdat je (nog) niet wist dat je zwanger was, zie deze uitkomst dan als een ‘geruststelling’. Niet als een vrijbrief. Je had waarschijnlijk geen alcohol gedronken als je wist dat je zwanger was.

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum
Reageer op artikel:
Alcohol drinken in het begin van je zwangerschap: dit zijn de gevolgen
Sluiten