Gina Koninkx
Gina Koninkx Zwanger 7 nov 2021

Bestaat er een kans dat jij alleen moet bevallen? Zo kom je er doorheen

We leven in een bijzonder rare periode waarin veel onduidelijk is. De meesten van ons blijven binnen en gaan alleen voor het noodzakelijke op pad. Voor veel vrouwen betekent dit ook dat hun zwangerschap er anders uitziet dan zij van te voren hadden bedacht. In sommige gevallen betekent het zelfs alleen bevallen.

Alleen bevallen door de coronacrisis

Dat je zwangerschap er anders uitziet door de coronacrisis is natuurlijk heel verdrietig. Sommige vrouwen moeten zelfs alleen bevallen en dat is al helemaal niet wat je wil. Toch is het in sommige gevallen niet anders en kun je je daar maar beter zo goed mogelijk op voorbereiden.

1. Voeg de optie toe aan je geboorteplan

Niet iedereen is fan van een geboorteplan omdat je nooit met zekerheid kan zeggen of dat op die manier gaat lukken. Toch is het fijn voor de rust in je eigen hoofd om hierover na te denken. Want hoewel het misschien niet loopt als gepland, kun je er wel duidelijk je wensen in zetten óók (en misschien wel juist) als het anders loopt.

Door de huidige situatie met het coronavirus staan sommige vrouwen er alleen voor tijdens de bevalling of in ieder geval zonder hun partner. Dat is heel verdrietig maar het is toch goed om hier van te voren over na te denken. Wat is dan belangrijk voor jou om het toch zo fijn mogelijk te doen verlopen?

2. Maak het jezelf comfortabel

Denk na over wat je nodig hebt tijdens een bevalling zonder je partner waardoor je je toch zo comfortabel mogelijk voelt. Wellicht is dat een afspeellijst met muziek die belangrijk is voor jullie en waar je relaxter van wordt of nauw contact met je partner.

3. Stel je erop in

Hoe moeilijk het ook is, stel je er een beetje op in. Hopelijk kan jouw partner er gewoon bij zijn maar als hij of zij in de zorg werkt of besmet is met het coronavirus, is het helaas gewoon geen optie op dit moment. Natuurlijk is dat niet waar je van droomde maar probeer andere manieren te vinden waardoor het toch een prettige bevalling wordt voor jou.

4. Betrek je partner er op een andere manier bij

Als je partner er niet fysiek bij aanwezig kan zijn, is het misschien een idee om dat op een andere manier te doen. FaceTime elkaar, hoe raar dat misschien ook is, het kan voor sommige mommy’s to be wel een uitkomst zijn. Je kunt ook een videodagboek maken voor je partner zodat de herinnering toch een beetje van jullie samen is.

Lieve mama, als jij er alleen voor staat tijdens je bevalling is dat heel moeilijk maar vergeet niet dat je een sterke vrouw bent en gelukkig ook niet alleen bent als je kindje straks in je armen ligt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Bestaat er een kans dat jij alleen moet bevallen? Zo kom je er doorheen
Sluiten