Redactie
Redactie Gezin 6 jun 2018

Alleenstaand ouderschap

Was het in die jaren nog bijzonder en vooral ook vreemd wanneer een alleenstaande vrouw zwanger raakte, tegenwoordig kijken we er niet meer van op. Of je er nu wel of niet bewust voor kiest je kind alleen op te voeden, het is extra zwaar. Dat geldt voor alleenstaande moeders én alleenstaande vaders.

Volgens het Centraal Bureau voor Statistiek groeit op dit moment maar liefst één op de zeven kinderen op in een eenoudergezin. Daar zijn veel redenen voor te bedenken. Misschien hoorde je – als vrouw – het tikken van de beroemde biologische klok, in de volksmond ook wel ‘rammelende eierstokken’ genoemd, en besloot je het dan maar zonder partner te doen. Of misschien ben je per ongeluk zwanger geraakt. Misschien heeft je partner je verlaten omdat hij helemaal geen kinderen wilde en dat nét iets te laat kenbaar maakte. En natuurlijk is er ook nog de mogelijkheid dat je partner overleden is of dat je de dupe bent van een niet zo vriendschappelijke scheiding.

Kinderbijslag

Kinderen kosten veel geld. Denk aan de luiers, voedingen, kleding waar ze binnen korte tijd uitbarsten en natuurlijk de kinderkamer. Uiteindelijk wil je kind misschien ook gaan studeren en op kamers. Een behoorlijk kostenplaatje. De ‘GeldWijzer Kinderen tot twaalf jaar’ geeft inzicht in de kosten die het krijgen van een kind met zich meebrengt. Je kunt deze bestellen op nibud.nl. De overheid betaalt gelukkig ook ten dele mee aan de opvoedingskosten die je maakt, in de vorm van kinderbijslag. De Sociale VerzekeringsBank is de instantie die ervoor zorgt dat je dat geld ook daadwerkelijk krijgt. De kinderbijslag wordt uitgekeerd voor kinderen tot achttien jaar, aan het einde van ieder kwartaal. Het aanvraagformulier voor kinderbijslag ontvang je kort na de geboorte van je kind thuis. Na de geboorteaangifte worden de gegevens van jouw kind namelijk doorgestuurd naar de SVB. Hier kun je ook terecht met vragen over de kinderbijslag of om wijzigingen door te geven. Lees hier meer over financiële hulp bij opvoeden.

Alimentatie

Wanneer er – in officiële termen – sprake is van een ‘onderhoudsplicht’ kun je alimentatie vragen. Er is alleen onderhoudsplicht voor voormalige partners als er sprake was van een huwelijk of samenlevingscontract en een van de partijen niet in zijn of haar eigen levensonderhoud kan voorzien. Daarnaast is er altijd onderhoudsplicht voor (erkende) kinderen. Alimentatie moet vastgelegd worden door de rechter. Indien je denkt dat je er recht  op hebt, dan moet je hiervoor een verzoekschrift indienen bij de Arrondissementsrechtbank. Hiervoor zul je een advocatenkantoor in de hand moeten nemen.De niet-verzorgende ouder is verplicht om financieel voor de kinderen te zorgen. Deze plicht blijft bestaan tot de kinderen financieel zelfstandig worden (werk), of tot ze 21 jaar worden. De alimentatieplicht stopt nooit vanzelf: de rechter moet bekrachtigen of de inkomsten van het kind voldoende zijn.

Voogdij

Niet leuk om aan te denken, maar zeer belangrijk. Wie neemt de voogdij over jouw kind, mocht jou onverhoopt iets overkomen? Dit kun je bij een notaris in een testament laten vastleggen. Zo weet je zeker dat, mocht jou iets overkomen, je kind goed wordt opgevangen.

Kinderopvang

Als je blijft/gaat werken heb je een oppas voor je kind nodig. Je kunt de belastingdienst om een tegemoetkoming kinderopvang vragen als een of meerdere kinderen naar een formeel erkende kinderopvang gaan. Het is de moeite waard om te kijken of jij in aanmerking komt voor extra tegemoetkoming voor alleenstaande ouders. Informeer hier dus naar bij de belastingdienst. Uiteraard kun je ook opvangregelingen treffen met bijvoorbeeld familie of kennissen. Koop een speciaal adresboekje waarin je alle mogelijke mensen schrijft die (in geval van nood) voor je kind kunnen zorgen. Je hebt immers geen partner om op terug te vallen wanneer jij onverwacht ziek wordt of weg moet.

Verzekeringen

Je verzekeringen worden duurder omdat je niet meer alleen bent. Dit geldt ook voor allerlei gemeentelijke belastingen, waar je in plaats van alleenstaande voortaan wordt aangeslagen als gezin. Meld de geboorte van je kind zo spoedig mogelijk aan de verzekeringsmaatschappijen zodat hij/zij kan worden bijgeschreven op de polis.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Alleenstaand ouderschap
Sluiten